Davanja drzavi

Dobar dan.Evo mene kao neiskusnog sa tim davanjima imam par pitanja.
Krajem 11 mj sam se ukrcao na brod,vodim se kao asistent struje u LK Rijeka,ali posao na brodu mi je reeferman,te primam placu od 2288 eura.
Ugovor mi istice 23.3.2015.Nakon tog ugovora sam odlucio zavrsit jos godine fakulteta(diplomskog),pa onda pokusat nac nesto doma bit s familijom,jer bez obzira sto cu ostat ova 4 mjeseca na brodu mislim da to nije za mene(jeb-iga valjda nisam prvi kojem se to desilo).Te me sada strah poreza za 2014,2015.
Eto toliko o tome,a sada bih zamolio nekog ko ce mi odgovorit na moja pitanja i pojasnit mi to malo ta davanja
Prvo je sta se tice zdrastvenog i mirovinskog,zanima me posto se u hrvatskoj vodim kao ass struje,dali placam tih 1200,1300 kn mjesecno ili vise s obzirom na placu.
Drugo pitanje je sto se tice poreza.Posto sam ukrcan 23.11.2014 s onom placom dali placam i koliko poreza za 2014??
Te tako isto i za 2015?
Posto necu skupit 183 dana u 2015,a u 2014 nisam imao mogucnosti skupit nikako.
Da li postoji kakva mogucnost s tim porezom,jer sam cuo da iznosi preko 40%,pa ce ispast na kraju kad odbijem rentu i racune doma,da cu doc bez iceg doma.

I zadnje pitanje vezano za ass struje.Postoji li mogucnost da se odrade jos ta dva mjeseca na kopnu Npr. INI il negdje u nekom brodogradilistu . Da slucajno ako zatreba jednom na brod da imam to odradeno.

Eto ispalo je tako da bez doma,cure i familije nemogu,i nezelim jednostavno si priustit ovo jos jednom.nemam nikakve zamjerke na zivot na brodu i ekipu al jednostavno nije mi to to.jbg.Nadam se da ce neko razumjet.

Eto bio bih zahvalan na ta tri odgovora.Svaka pomoc bi mi dobro dosla.[emoji6]

Moj miki
Platit ces porez za 2014 i 2015 god
Ali nece ti bit puno na tvoju placu jerbo imas 400 kuna ba dan sta odbijas plus misecno neoporezivi par iljada kuna.
Platit ces mirovinsko i zdravstveno za ono za sta si ukrcan.sta ti pise u ugovoru koji moras ili ces predat.

Kao sto ti je napisano, doprinose placas vezano za svojstvo u kojem si ukrcan (u matrikuli i sto ti pise u ukrcajnoj potvrdi). Ako je assisten struje, onda su ti davanja vezana za to svojstvo, ona ne idu na placu.

Sto se tice poreza za 2014, moras prijaviti porez ali s obzirom na koliko si na brodu, kad odbijes pomorski dodatak, doprinose, min. poreznu osnovicu te ostale odbitke, ako ih imas (uzdrzavani clanovi obitelji itd.) moguce da ces biti oslobodjen placanja ili ce ti porez biti jako mali - par stotina kuna. Isto vrijedi i za 2015. Morati ces prijaviti, ali kad uracunas sve odbitke, biti ce ti jako mali porez, tesko da ce u oba slucaja biti vise od 1000 kn.

Sto se tice ovog zadnjeg, ne mozes obaviti asistenturu negdje ne kopnu jer ti je ona vezana za navigaciju - moras imati navigacije u tom svojstvu, a ne iskustva u tom svojstvu. Moras to "otploviti" ....

ukoliko ti nije u 2014 isplaćena plaća za tih par dana u 11. mj ne trebaÅ¡ ni podnositi poreznu prijavu

Imas 24000kn neoporezivi dio i svaki dan broda 400kn odbitka, tako da za 2014 i 2015 nećeÅ¡ platit nista poreza, neovisno sta si bija manje od 183 dana na brodu.
Sretno

CMA CGM,otisao sam kao reeferman,ali vodim se ko ass struje,ako imas koje pitanje slobodno cu ti pomoc.hvala svima na odgovorima.lakse mi je malo jer vidim da ce mi samo jedna placa uvrh glave otpast za davanja. [emoji5]️

Back