DP

betelgeuse

New member
interesira me gdje je najlakse za polozit DP i ako ga imas da li je laksi ukrcaj na offshore, moze li netko objasnit malo o cemu se radi:udriglavom

interesira me gdje je najlakse za polozit DP i ako ga imas da li je laksi ukrcaj na offshore, moze li netko objasnit malo o cemu se radi:udriglavom

Koliko cujem (znaci nisam siguran), mislim da je licencu dobio Adriamar iz Sibenika i to u Splitu, cjena sitnica 10000kn u grubo, ima ga i u Aberdeenu cijena 1200 funti + troskovi leta,hotela (ako ti firma ne placa).
Ja sam vec u svom postu negdje spomenuo da sam kontaktira jednu od nasih agencija i pita da ako polozim DP oce li me ukrcati,odgovor je bio,NEZNAM jer sve firme traze ljude sa iskustvom,a kako ga dobiti ako te nitko ne ukrca?
DP (iliti Dinamic position) radi se o tome (laickim jezikom receno) da se brod sustavom trustera (aguamastera) odrzava na istoj poziciji,bitan je najvise kod ROV brodova i istrazivackih brodova ali ga sve vise koriste i noviji PSV brodovi i offshore brodovi uopce osim Stand by brodova,uglavnom se radi 6 i 6 sati gvardije a placa ti ide u nebo.
Nadam se da sam ti objasnio u kratkim crtama,inace mozda je ovo post za Konobu.

Evo da se ja ukljucim sa mojim iskustvom. Cuo sam od frendova za dp pred cirka tri godine . I da nema ljudi i da strasne place itd. itd. Kao ono samo posalji mailove sa CV-om i to ti je to. I tako ja nasao nekih 100ak mailova sa adresama. Od tog mozda sam dobio samo 10ak automatskih odgovora u stilu trenutno nema, ako bude javit cemo se. I tako ja cekao godinu i nesto, ali opet nista. I onda kazu oni meni idi polozit DP basic pa ces sto posto upast. I tako prosle godine zapalio za London(kod nas nije bilo jos). I platim ja sve sam (avio,smjestaj,hranu itd). Vratim se doma sav sretan. i opet ja ponovim pricu sa mailova i cekam. I kontaktirao sam PASAT kao da oni traze junior DP, ali nista. Onda sa Cosullichem. On mi preko tri godine obecava da ce sigurno ukrcat pa KTM, OSM,Anglo eastern itd. Uglavnom nista od svega toga. Kako sam shvatio treba imat licencu koja se dobije tek nakon 6 mjeseci navigacije kao dp nakon advanced tecaja.A da bi dobio advanced moras imati 30 dana navigacije kao junior dp sa polozenim basic dp. I tako mi svi kazu e da imate licencu sutra bi isli na brod. Evo to je moja prica. Volio bi cuti nekog ko je imao pozitivna iskustva i sad je na dp-ju.

Evo dvi - tri rici o DP..
U Splitu postoje dva DP centra koja su licencirana od strane Nautical Instituta.
Cijena je oko 10000kn za svaki tecaj. Potrebno je prvo polozit "basic" tecaj te nakon minimalno 1mj. na DP brodu polozit i drugi, "advanced" tecaj. Nakon toga je potrebno odraditi 6mj. plovidbe na DP brodu da bi se dobio DP certifikat.
O klasi brodova na kojem je odradjena plovidba od 6mj., tj. da li su brodovi DP1, DP2 ili DP3, ovisi da li ce DP certifikat biti "restricted" ili "unlimited".
.. Samo da vam pojasnim neke stvari..DP "basic" ne garantira ukrcaj na DP brod ili offshore, ali ga i ne odmaze. Gledajuci kroz dansnju situaciju u toj bransi, on donekle olaksava ukrcaj. U koliko se stvari pravilno posloze DP tecaj bi se mogao pokazati kao dobra investicija.
Isto tako ne treba se zanositi s pricama o "lovi do krova" jer iako postoje strahovito velika primanja u toj grani, da bi se do njih doslo potrebno je puno iskustva ali i srece i poduzetnosti..
Osobno sam promjenio 10ak kompanija i znam da se preko maila ne rijesavaju stvari nego treba uzet telefon u ruke i zvati stalno...
Za pocetak kod prelaska na offshore, ali i bilo koju drugu granu pomorstva treba se zadovoljiti s manjim dok se ne dobije zeljeno iskustvo, a onda "ko' jami, jami"...
:uzdravlje

odslusani DP Induction Course ne znaci puno i ne garantira ukrcaj. Prije svega to je samo prvi korak do licence i bez adekvatnog iskustva je beskorisan. Nemojte nasijedati na price kako ce vas firma zaposliti samo ako imate napravjen DP Ind. jer je to je laz. Cijena DP Kurseva za brodarske firme ne predstavlja neki znacajan trosak jer u Offshore ima dosta skuplijh tecajeva.

Prije godinu ili dvije odslusani DP Ind. je mozda predstavljao nekakvu prednost, ali danas kada je trziste preplavljeno poljacima, ukrainacima, indijacima pa i hrvatima sa odslusanim DP Ind. kursom to ne predstavlja neku prednost i nebi preporucio ikome da baca novac na to ako nema siguran posao na DP brodu. Znam nekolicinu koja je napravila kurs u Napoliju prije godinu dana, a jos nemaju posao.

Te price o odlicnoj lovi su relativne, no odlicna placa dolazi tek sa puno iskustva..

odslusani DP Induction Course ne znaci puno i ne garantira ukrcaj. Prije svega to je samo prvi korak do licence i bez adekvatnog iskustva je beskorisan. Nemojte nasijedati na price kako ce vas firma zaposliti samo ako imate napravjen DP Ind. jer je to je laz. Cijena DP Kurseva za brodarske firme ne predstavlja neki znacajan trosak jer u Offshore ima dosta skuplijh tecajeva.

Prije godinu ili dvije odslusani DP Ind. je mozda predstavljao nekakvu prednost, ali danas kada je trziste preplavljeno poljacima, ukrainacima, indijacima pa i hrvatima sa odslusanim DP Ind. kursom to ne predstavlja neku prednost i nebi preporucio ikome da baca novac na to ako nema siguran posao na DP brodu. Znam nekolicinu koja je napravila kurs u Napoliju prije godinu dana, a jos nemaju posao.

Te price o odlicnoj lovi su relativne, no odlicna placa dolazi tek sa puno iskustva..

Upravo tako!
Triba se dobro namucit i ispec zanat da bi se stiglo do dobre pozicije i love na kojoj sam trenutno. Nista od polozenog DP-ja jer je trziste prkrcano sa svim i svacim. Za pocetak je najbolje krenit na TDW priko Cosulica u trstu jer on jedini krca bez iskustva u offshore-u a i nudi se polaganje DP-ja uz potpisivanje ugovora na 2 godine! Mislim da je to isplativo za nekog bez iskustva na u offshore-u!
:cool:

Back