ELEKTRO _ Razmjena iskustva

nikad taka to mi je je drago!!!

Graviner je skovaca inace sve iz UK sta dolazi je tuga(BS standard) nikako da shvate da su losi

taj sa sample ventilima je mark 5
imaS nov model i di senzor zavidavas u blok mark6 i ima samo jednu kontrolnu jedinicu za nekoliko makinja
taj senzor djeluje nekako gentilasto za dugotrajnu upotrebu

kad kupis MAN power plant Augsburg motor onda dobijes Visatron

svi ostali oil mist su lose tj neuspjele kopije

Evo baÅ¡ sam pročita manual za MK6.
OK , ja kažem da ja s 5 nisam ima nikakvih problema. Hvala bogu svi ovde govorimo iz naših isksutava.
Nitko od naÅ¡ih sister brodi nije ima problema s Specsom ja sam udrija 3 GC na njih i dok nisam raskopa sve , počistija senzore i spojia opet sve nazad uvik rock and roll s njima. Vozili smo se 15 dana bez oil mista jer su ovi učinili fault i jedan od naÅ¡ih vrlih stručnjaka iz engine departmenta nije zna Å¡ta čini i stavio ih u auto zero a makinja na 115 obrtaja i to auto zero i dok nismo stali i isključili LO pumpe OM je za kujac.

Inače ovo je spces na koji mislin.

http://upload.slike.com/slike/OapkP.jpg
http://upload.slike.com/slike/Pgtm7.jpg

I čista glupost je Å¡to ne možeÅ¡ izolirati senzor po senzor nego cilu grupu a cila grupa su svi senzori :rolleyes:

No opet kad imate kakvi razgovor uvijek pitaju za HV tecaj,a odgovor:" da imam od Faraday-a" ne proizvodi podpitanja.Sve jasno.

ElectricalA, to je to - jasno nam je.

Stvorili su od tih kurseva dobar izvor love na Å¡tetu pomoraca i kompanija. Englezi se qrče kao meritusi u tim i sličnim stvarima. A evo, zanimljivo, jedna naÅ¡ zapovjednik i prijatelj mi je na VLCC, engleskom. Pitao sam ga kako je uspio tako brzo ovladati s tim, s obzirom da smo bili skupa ranije i da znam na kakvim brodovima je navigavao - rekao mi je ovo: "Talijani su učili Engleze, a Englezi su naučili nas..," ???

Å to se tiče kurseva najgori su ovi panćofari iz Diverso Impex! Trebalo bi im zabraniti rad i prebaciti sve na pomorsku Å¡kolu ili fakultet.., Å¡ta će mi neki panćofari tamo krasti lovu.., Isto tako trebalo bi uvesti reda u činove u Lučkim Kapetanijama! Otkuda su se oni tipovi u Lučkoj okitili Å¡termama zapovjednika? Čime to oni zapovjedaju, a uopće ne navigavaju? A nas hebu za produžiti brevet i nije važna diploma fakulteta - nego "znanje iz Diverso Impexa".

Nabijem na neku stvar cijeli Diverso Impex i Lučku Kapetaniju i njihovo znanje!

Eo, probudija se, pa sam malo nervozan.., ne zamirite kolege!

:udriglavom

Last edited:
129186135087133000.jpg

Ne kaže se bezveze da su električari najjači ljudi na svetu.. ViÅ¡e pameti nema na nijednom topicu na forumu.

Attachments

• 129186135087133000.jpg
    129186135087133000.jpg
    34.4 KB · Views: 0
Ja na te kurseve i ne brijem , ka šta vi brijete .
Mijenjam objekte godinama , i sisteme , odrađujem ugovore , evo od MV Ustrina i i istosmjerne .
Bombardiranja naučnicima i izumiteljima me ne zanima .
Do ti jedan ugovor sam obradio , brod nije stao , firmi legla lova za teret .
Odo kući u moju Baziliku , i to je to !
Vi sa kursom i ja bez kursa iste probleme , i meni još uvijek Marina iz Galaxia voli .:uzdravlje
I sami ste rekli da ste pukli lovu na na neÅ¡to razočarajuće , neki forumaÅ¡ čak spominje Jadroliniju HV predavaće .
Pa bolje da ja i Marina odemo na srnetinu za tih par somova deviza .

Nego evo da ne bude to , kako da testiram UPS od HV MSB , lijevu i desnu stranu...i da upiÅ¡em u monthly "good condition" . Inaće 110 V .

Last edited:
Ma pismeno su o problemu izvjeÅ¡teni svi koji su iznad mene. Poslan je mail u kojemu sam ja napisa se tu triba stavit neÅ¡to drugo ali se para nema ovo ono, uglavnom lopta pribačena drugima. Pismeno su i timunjeri izvjeÅ¡teni o situaciji pa neka rokaju Å¡ta oće. Kad ih ne mogu naučit da em'cy stop nije stop bar mogu da će se razletit po palubi ako učini to. Lako ću ja za to..
Ti sve to nešto "pismeno " su obaviješteni , umjesto da si maka prox. switch , a ne ga premostia .
A o pismenosti NoÅ¡troma sa kojima ja raspravljam da ga ne jebe ni prva , ni druga a i treća brzina na mooring winchu , jer je doli frequency converter i timunjerima da ice maker ne proizvodi led ako nema vode , o tom potom .
I taj emergency stop , koliko nne zaustavlja skalu ako je gear box mehanika , a na osovini nema electromagnetic brake . Samo izbaci struju preko sklopke , a skala i dalje klizzzzzzzziiiiii, makar je timunjeru u vušugli da ona treba da stane .
Jebiga kad jače zna duple namotaje na statoru i otpore , a Å¡to će mo mi viÅ¡e tu BanderaÅ¡i , nego da mu prominimo lampadinu u banju .:uzdravlje

Last edited:
Ti sve to nešto "pismeno " su obaviješteni , umjesto da si maka prox. switch , a ne ga premostia .
A o pismenosti NoÅ¡troma sa kojima ja raspravljam da ga ne jebe ni prva , ni druga a i treća brzina na mooring winchu , jer je doli frequency converter i timunjerima da ice maker ne proizvodi led ako nema vode , o tom potom .
I taj emergency stop , koliko nne zaustavlja skalu ako je gear box mehanika , a na osovini nema electromagnetic brake . Samo izbaci struju preko sklopke , a skala i dalje klizzzzzzzziiiiii, makar je timunjeru u vušugli da ona treba da stane .
Jebiga kad jače zna duple namotaje na statoru i otpore , a Å¡to će mo mi viÅ¡e tu BanderaÅ¡i , nego da mu prominimo lampadinu u banju .:uzdravlje

A zaÅ¡to da ga maknem ? Ja sam lipo reka da tu triba stavit nekakav limit swith i to je to ali me nitko nije htio sluÅ¡at. Brod je pod garancijom i kapo ne da da se miče. Komad žive bypass i živio rode,nisan ja tu da kupujen djelove. neće firma da kupi nek se misle

koliko su KW pumpe od toga wincha ? Imaš li sliku da vidin koliki su tiristori na tome ?

Bombardiranja naučnicima i izumiteljima me ne zanima.

Pa dobro Chorke, hebo ga ti.., ne shvaćaj ovu temu na takav način?!

Na momente doživljavam tvoje upadice kao asocijalne ispade. Evo, npr. imamo Internet, a slabo ga duperamo. Sve okrećemo na zagrebanciju i prepucavanja. Ima stranih foruma koji su stručni i ljudi na njima zbilja se ozbiljno konzultiraju međusobno. Ovdje na forumu ima ljudi koji su proÅ¡li puno toga u karijeri, ako bi smo se organizirali mogli bi smo do kraja godine proučiti sve Å¡to ima na danaÅ¡njim brodovima. Tako bi imao manji stres kada ideÅ¡ na neki novi brod i kompaniju jer bi ovdje unaprijed mogao saznati Å¡to te čeka na tom brodu:

Zato sam predlagao da počnemo s seminarima i da svaki odradi po jednu temu do kraja godine.., a ti me odmah optužio da ti uvaljujem navlakuÅ¡u. Evo zamisli.., da počnemo s seminarskim radovima.., tebe bi dopali reeferi i čitaoci mogu davati "like". Možemo napraviti i "like" karticu sličnu onoj ka' Å¡ta ima Lufthansa - Miles & More - tako skupljas "like" i možeÅ¡ s njom kupovati u Free Shop-u u Vrankvurtu, popiti pivu na Korzu u Rijeci, Splitskoj Rivi ili drugdje.

Hebiga, to bi koristilo i nama banderaÅ¡ima koji smo već u tome, a da ne govorim onima koji se tek spremaju na prvi vijađ. BTW, nedavno sam naiÅ¡ao na ruskom forumu, pita neki mladi momak koji je zavrÅ¡io električku Å¡kolu i valjda namjerava poći na vapor - pita na forumu: "Ima li netko električnu shemu broda?" Misli da je to maÅ¡ina za pranje robe ili Å¡to ti ga znam?!

;)

Last edited:
Hebiga, to bi koristilo i nama banderaÅ¡ima koji smo već u tome, a da ne govorim onima koji se tek spremaju na prvi vijađ. BTW, nedavno sam naiÅ¡ao na ruskom forumu, pita neki mladi momak koji je zavrÅ¡io električku Å¡kolu i valjda namjerava poći na vapor - pita na forumu: "Ima li netko električnu shemu broda?" Misli da je to maÅ¡ina za pranje robe ili Å¡to ti ga znam?!

;)

Jesi li siguran da momak nije mislio na sheme u množini ?
:hihi

...., tebe bi dopali reeferi ...

A zasto ste Chorketu odma uvalili najtezi zadatak.Zasto Chorke ne bi obradio temu "Utjecaj lakih zena i teskih droga na zivot pomoraca u svjetskim lukama". To bi bila daleko poucnija tema mladim elektricarima nego frizideri,a pored toga jos nisam vidija elektricara blizu frizidera osim gilija kad se zaputi na korito.Evo ovi moji ni da ih puskom gonis nece i sad da mi takvi pisu seminare o friziderima.Malo morgen.

Pa di si Frankuco . tek sad tad da mi se javiš .
Ove lake žene i teške droge više nisu in .
Lady boy , daleki istok , THAi .......ne zvuči li ti poznato:uzdravlje

A zaÅ¡to ne bi uvalili Frankiu " Ne sluÅ¡a me niko van foruma , pa opičim 8000 i kusur poruka na forumu " ,ponekad me podsječaÅ¡ na Batu Trlajića , onaj sa "malom barom , a jednim krokodilom "

Last edited:
Evo ovi moji ni da ih puskom gonis nece...

Hebiga, Frankie.., to odmah moraš da šalješ doma, pa neka idu u Bokanjac loviti zmije!

A vidiÅ¡, razlika ti je od kompanije do kompanije. Mene su na jednoj kompaniji npr. zvali da ne radi onaj recorder za registraciju tempetature. Bili su tada mehanički recorderi i dužnost je bila sekonda palube da ih navije (kao sat) - no zovu mene u tri AM, kažu ne radi recorder. A banderaÅ¡ koji je bio prije mene je imao praksu da cijelu kuvertu stalno drži pod naponom, bez obzira da li ima reefera na palubi ili nema. Bio je toliko lijen da prouči shemu bay-ova i pripadnu shemu kako su raspoređene utičnice za reefere po palubi. Deset reefera na palubi, a sve utičnice redom pod naponom od 440V tj. uključene. Pričao mi je noÅ¡tromo da su mu timunjeri skakutali po kuverti kada bi prali palubu.

A u gambuži sam zatekao isparivače u ledu kao da si ih zalio betonom. Pitam koga, odkada je to tako i reče mi da je tako zatekao, a bio je na brodu već 8 mjeseci. Ni jedan grijač za defrost nije radio. Onda bi kogo povremeno sam otapao vrućom vodom i tako..,

Eto kakvih kompanija ima..,

:udriglavom

srelec sve pet za odgovor ,na koji nacin detektiraju earth fault dali je na generatorima,buss bar,kablovima,mislim na jace potrosace ne na podpolce vec na power line

Chorke daj objasni mi ovo.

Iman u kući jednu žarulju Å¡ta je prigorena već 2 miseca nikako da je zaminem i jedan Å¡teker Å¡ta je Kokolo razbio hm dok je plesa .. i nikako da to prominem.. sad ti reci jel to normalno kad si kući ili Å¡ta ?

DSCN0372.jpg
Chorke daj objasni mi ovo.

Iman u kući jednu žarulju Å¡ta je prigorena već 2 miseca nikako da je zaminem i jedan Å¡teker Å¡ta je Kokolo razbio hm dok je plesa .. i nikako da to prominem.. sad ti reci jel to normalno kad si kući ili Å¡ta ?

I meni nikako centrifuga na mašini ne radi , i nikako da pozovem majstora Bilicha da odradi to .
I bio sam ti dužan KW pumpe i tiristore , samo sklini poklopac convertera i sve čeÅ¡ naći tamo:D, ali prvo centrifugu , je li more???

Last edited:
srelec sve pet za odgovor ,na koji nacin detektiraju earth fault dali je na generatorima,buss bar,kablovima,mislim na jace potrosace ne na podpolce vec na power line

iskreno nemam sad u glavi
uzmes shemu Hv borda i vidis di je earth fault relay i na koji nacin radi
na scr je earthfault resistor
na Hv mislim da miri earth leak tj propustanje struje

nece ti nikad rec da je earth fault na kablovima vec ce recimo bit earth fault generator 2 breaker panel
tako da je na tebi nac dali su to kablovi(bitan im je PI test) ili sklopka pa i sami generator
opet na njemu zaju bit probijanja na strujnom ili naponskom trafu etc
iako sve su to veoma rijetke pojave na HV opremi

View attachment 1540

I meni nikako centrifuga na mašini ne radi , i nikako da pozovem majstora Bilicha da odradi to .
I bio sam ti dužan KW pumpe i tiristore , samo sklini poklopac convertera i sve čeÅ¡ naći tamo:D, ali prvo centrifugu , je li more???

nego reci ti meni Corke jeli na slici to drive od makinje za robu

ove vece profi makinje imaju slicne drive unite ovo je cirka 20-30Kw

Iz koje godine vam datira taj HV switchboard koji ima "earth fault relay" bas me zanima ? ;)
Imao sam donedavno superintedenta kojem je opsesija bila rijesiti se takvih stvari, pa cak i mjernih transformatora sa HV switchboard-a. Jer on (nekad davno :rolleyes:) je imao kratke spojeve na 11KV switchboardu radi izgorenih mjernih transformatora na glavnoj liniji...
Pa je cak i DNV-u slao mailove da se zabrani projektirati HV switchboarde sa necim takvim.
I nije mi vjerovao da toga kod nas uopce nema (barem na ova 4 broda za koja je on bio "in charge"), gledao me u cudu na koji nacin je onda rijeseno cak i mjerenje napona (on je imao neke svoje ideje kako to rijesit :D).
A rijeseno je da na svakom REF unitu bilo kojeg HV breakera mozes ocitati napon glavne linije, a da nigdje nista nema na glavnoj liniji. Jednostavno je sve to (mjerni transformatori) ugradjeno na linije od Generatora do breakera na switchboardu (i uzima se u obzir podatak sa onih generatora koji su online tj. imaju zatvoren breaker), tako da ako bi to i napravilo kratki spoj, kad otvori breaker tog generatora, problem je izoliran.... A earth fault monitoring je ukljucen u svaki REF unit svakog breakera i bilo kakve vrste mjerenja uvjek su od breakera do uredjaja, nikad na glavnoj liniji HV switchboarda...

nego reci ti meni Corke jeli na slici to drive od makinje za robu

ove vece profi makinje imaju slicne drive unite ovo je cirka 20-30Kw
Ma nije Srelec to problem , nego ove drain pumpe , i momak što ih prije spomenuo 50HZ ili 60HZ..ili postoji step up:D
Rano je za bollard pullove i conveyor beltove od 3 km , jednostavno i polako .
Usput kakav si na VIT-u ???
Info , VIT je na 98280 HP , 12 cilindara .
OMD na svakih 6 - Visatron. a po pomoćnima Gravineri , a pomoćni 8 cilindara , 5 unita adresiranih preko central unita . nevažno samo prića o OMD pa da se i ja malo asocijaliziram asocijalno .
A za Mr Bilića , bih priupitao kako da raspodijelim 700 reefra ako mi je lijeva strana , znaći gen 1 i 2 out , zbog radi tie breakera , a transformatori parni na lijevoj a neparni na desnoj . A da spasim ove frozen produkte ???? Pa ću mu ja promijeniti žarulju Å¡to mu Kokolo sjeba u Ganganju, i da znaÅ¡ Bilići najjaće me ide galiot , to ti onaj E-40 , a da te ne boli E-39 .
Jebiga uvalili ste m reefere .:uzdravlje

Last edited:
Ma nije Srelec to problem , nego ove drain pumpe , i momak što ih prije spomenuo 50HZ ili 60HZ..ili postoji step up:D
Rano je za bollard pullove .
Usput kakav si na VIT-u ???
Info , VIT je na 98280 HP , 12 cilindara .
OMD na svakih 6 . a po pomoćnima Gravineri , pomoćni 8 cilindara , 5 unita adresiranih preko central unita . nevažno samo prića o OMD pa da se i ja malo asociram asocijalno .

corke
vit and fos i stari nord control davno je to bilo a sve skupa sa RTA 84
bizi od toga nema tamo soldi

nekako mi je na man 48/60 vit drazi on je u dosluhu s jednim od tri sensora loda pa se zavrti kako
kako drugovi cjevari zavrte pot za pupu a makinja digne dire ka formula 1

Back