• Raspored Ispita

Ispit za upravitelja

ecrop

ECR
Molim malu pomoc. Iduci tjedan idem na "obnovu" certifikata za upravitelja stroja. Zbog svoje nebrige, propustio sam normalno obnoviti brevet, i sada moram polagati "nesto". Naime, receno mi je (kapetanija Rijeka), da moram polagati zakone koji su doneseni u posljednjih pet godina, a ticu se pomorstva, sigurnosti, zastite okolisa (Solas, Marpol, Pom. zakonik, itd). Nemam pojma kako bi to trebalo izgledati, a iz same potrebne literature...hmmm, previse toga ima... Dali je netko od prisutnih ovdje vec polagao taj dio ispita (mozda je to zajednicki dio za sve(?)) da mi moze reci o cemu s tu radi? Hvala unaprijed na bilo kakvoj pomoci...
PS Ispit je prekosutra ;)

pa valjda nisu toliki debili u LK da te ne puste ako obnavljas brevet...to bi tribala biti samo formalna stvar

Eh, kolega... birokracija je to.... Bilo je ovako.. Taj brevet imam od pocetka navigacije (11 god), obnavljao sam ga redovno, ali ovaj put sam zakasnio nekih devet mjeseci (ali svejedno redovno ukrcan na brodu - kao drugi), i kada sam dosao obnoviti brevet, receno mije da nisam bio "legalno" ukrcan, tj, bio sam ukrcan bez vazeceg breveta, i oni (kapetanija) to ne mogu priznati kao navigaciju, i da zato moram polagati obnovu. Pitam se... kada bih se prijavljivao na mirovinsko/zdravstveno/porez/davanja, da li bi i onda rekli da to nije legalno ukrcavanje i da ne moram nista platiti drzavi..?

a jbg vidit ces kako ce ti bit...mi se ode svi (nadam se) neces imati problema za vratit taj brevet...samo jos pitanje...
ukrcan si bio u svojstvu C/E ili 2/E?

2/E cijelo vrijeme... ali obnavljali su mi za C/E. I nije mi toliko bitan bas taj... namjera mi je dobiti bilo koji na iducih pet godina i ne mislim se prijavljivat na mirovinsko pod ovim uvjetima (kada se zna samo tko pije - drzava, a placamo - mi), a za pet godina cemo valjda imati normalnije uvjete.

Produzenje braveta

Produzenje braveta

Ecrop meni je isteka bravet za kapa do 300okw u 9 misecu 2007godine i ja san u meduvrimenu bija na brodu par puta. DOsa san u kapetaniju sad prije par misecii da in bravet i navigaciju i nisan ni spominja kad je isteka nego samo dao i pita kad cu doci po njega. Oni rekli tad i tad i to je to. To se s tebom oni zajebaju. Nemas ti sta polagat. Bar je meni tako bilo u SIbeniku

Eh, pa znam da se zajebavaju... usput... to ce me kostati oko 1000 kn. Zajebavaju oni sve nas... Umjesto da su (drzavne sluzbe) servis gradjana, prvo sto te doceka na bilo kom salteru je NE ili NE MOZE. Sve me strah hocu li ponijeti sve potrebne dokumente. Za rjesavanje necega preko neta, ili putem maila... - ne moze ;)

Eh, pa znam da se zajebavaju... usput... to ce me kostati oko 1000 kn. Zajebavaju oni sve nas... Umjesto da su (drzavne sluzbe) servis gradjana, prvo sto te doceka na bilo kom salteru je NE ili NE MOZE. Sve me strah hocu li ponijeti sve potrebne dokumente. Za rjesavanje necega preko neta, ili putem maila... - ne moze ;)

Ajde prika u drugi grad i produzi bravet. Nikom nista ne govori nego samo dodi i reci da bi produzia bravet. Meni je prika tako produzia za kapa u Zadru umisto u Sibeniku bez beda, a u Sibeniku su mu rekli da nemoze. Probaj mos samo ustedit nazovi kapetaniju drugog grada na telefon i pitaj i vidices. Reci da sad zivis u tom gradu s curom da ti se neda ici u Rijeku ili di vec.

Nemere :) Za nas "kontinentalce" je nadlezna samo Rijeka... Ma idem, pa cu znati sta me ceka drugi put.

Hmmm.... sad si me malo poljuljao.... znam da je Rijeka nadlezna za izdavanje pomorskih knjizica za one koji ne stanuju u zupaniji koja ima "svoju" kapetaniju,pa sam tako pomislio da se to odnosi i na zvanja, ispite i ostalu papirijadu... (sto se nisi prije javio s tim ;) upravo se spremam na put)

Hmmm.... sad si me malo poljuljao.... znam da je Rijeka nadlezna za izdavanje pomorskih knjizica za one koji ne stanuju u zupaniji koja ima "svoju" kapetaniju,pa sam tako pomislio da se to odnosi i na zvanja, ispite i ostalu papirijadu... (sto se nisi prije javio s tim ;) upravo se spremam na put)

Radi sta oces i sta te pamet uci ali ja bi na tvom mistu osa u drugu i smija se debilima. :D

re

re

koliko je meni poznato uvjet za produljenje svjedodzbe je broj mjeseci plovidbe u odgovarajucem rangu u zadnjih pet godina. taj broj je 12. neznam na osnovu cega oni prave probleme ukoliko udovoljavas tome uvjetu:

"potvrđenom plovidbenom slu?žbom tijekom koje je pomorac obavljao du?žnosti ??to odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje i to najmanje u razdoblju od ukupno jedne godine tijekom proteklih pet godina neovisno o kategoriji plovidbe broda. U najmanje razdoblje plovidbe od godinu dana u proteklih pet godina ne uračunava se plovidba ostvarena u kategoriji plovidbe 8 ili u vremenu koje je brod proveo u raspremi, osim kod svjedod?žbi u nacionalnoj plovidbi; ili..."

U pravu si, ali na kraju tog clanka pise i ovo: "...ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene službe u posljednjih godinu dana obavljajući dužnosti koje odgovaraju svjedodžbi koju posjeduje ili kao neposredni niži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene službe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje dužnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."

Kako sam zakasnio obnoviti na vrijeme, a radim 28/28, nisam uspio skupiti ta tri mjeseca u protekloj godini. Tj, nisam ih imao - zakonski, bez obzira sto sam radio svo to vrijeme. Kao da sam bio ukrcan na crno ;) Jbg, da sam znao da ce mi bitan biti svaki mjesec, pazio bih. Kako god, bio sam na tom ispitu obnove, i (malo netagnuto) polozio. Nije da mi je bio nesto bitan taj certifikat, bitniji mi je datum na njemu. Sada me nece biti iducih pet godina na nikakvim prijavama za mirovinsko i zdravstveno, a za pet godina ce se valjda nesto promijeniti. Na bolje nadam se. Ako nekoga zanimaju pitanja...

U pravu si, ali na kraju tog clanka pise i ovo: "...ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."

Kako sam zakasnio obnoviti na vrijeme, a radim 28/28, nisam uspio skupiti ta tri mjeseca u protekloj godini. Tj, nisam ih imao - zakonski, bez obzira sto sam radio svo to vrijeme. Kao da sam bio ukrcan na crno ;) Jbg, da sam znao da ce mi bitan biti svaki mjesec, pazio bih. Kako god, bio sam na tom ispitu obnove, i (malo netagnuto) polozio. Nije da mi je bio nesto bitan taj certifikat, bitniji mi je datum na njemu. Sada me nece biti iducih pet godina na nikakvim prijavama za mirovinsko i zdravstveno, a za pet godina ce se valjda nesto promijeniti. Na bolje nadam se. Ako nekoga zanimaju pitanja...

Drago mi je sta si polozia. Cestitam :uzdravlje

re

re

cestitke takodjer ali i pitanje. moje je shvacanje da ti podlijezes uvjetu od tri mjesca jer nemas navigaciju u svojstvu za koji imas izdanu svjedodzbu? da si imao, onda bi bilo dovoljno ostvariti jednu godinu u pet ukupnih, ne?

U pravu si, ali na kraju tog clanka pise i ovo: "...ostvari najmanje 3 mjeseca potvrđene plovidbene slu?žbe u posljednjih godinu dana obavljajući du?žnosti koje odgovaraju svjedod?žbi koju posjeduje ili kao neposredni ni?ži časnik ili kao prekobrojni časnik, a ostali dio do najmanje jedne godine potvrđene plovidbene slu?žbe tijekom proteklih pet godina obavljajući bilo koje du?žnosti u bilo kojem svojstvu ukrcaja na brodu bez obzira na veličinu ili snagu porivnog stroja."

Tako nesto... Ili u svojstu za koje imas svjedodzbu ili prvi nizi cin. Bitno je obnoviti na vrijeme. Cim ti je certifikat istekao, ti zakonski vise nisi ukrcan.

Molim malu pomoc. Iduci tjedan idem na "obnovu" certifikata za upravitelja stroja. Zbog svoje nebrige, propustio sam normalno obnoviti brevet, i sada moram polagati "nesto". Naime, receno mi je (kapetanija Rijeka), da moram polagati zakone koji su doneseni u posljednjih pet godina, a ticu se pomorstva, sigurnosti, zastite okolisa (Solas, Marpol, Pom. zakonik, itd). Nemam pojma kako bi to trebalo izgledati, a iz same potrebne literature...hmmm, previse toga ima... Dali je netko od prisutnih ovdje vec polagao taj dio ispita (mozda je to zajednicki dio za sve(?)) da mi moze reci o cemu s tu radi? Hvala unaprijed na bilo kakvoj pomoci...
PS Ispit je prekosutra ;)

Imam slican problem samo sta se moj problem zove obnova certifikata casnika stroja odgovornog za sra?žu u strojarnici sa strojem porivne snage od 750kW ili jacim (III klasa).
Buduci da u poslijednjih 5 god. nisam skupio 12mj navigacije kao casnik stroja, moram izvrsit obnovu certifikata. Na kapetaniji su mi dali popis literature za pripremu pisanog ispita. Literatura je slijedeca SOLAS,MARPOL 73/78, Pomorski zakonik RH, Tehnicka pravila HRB (gdje uopce nabavit tu literaturu??), Ante Pazanin;Velimir Ozretic;Tireli-Martinovic(ako ste strojari znate o cemu pricam;mislim da je literatura previse opsirna:udriglavom).
Nadam se da je netko vec napravio obnovu tog certifikata pa me zanimaju njegova iskustva. Unaprijed zahvaljujem na pomoci.

Imao sam isti "problem", napravio sam pauzu od 7 godina ( tako nekako) i bilo je povuci potegni, na kraju sam izasao na cijei poručnički, kompletan s tim da sam roknuo struju ali me pustilo jer sam dobio iz ZG informaciju da trebam izaći samo na 2 ispita a poslije je ispalo onako kako sam opisao. Tu je bilo dosta prebacivanja baluna od ministarstva pa do kapetanije, uglavnom ispalo je ok. To ti je bilo prosle godine , čekao sam termin u zadarskoj kapetaniji. Kad sam već spomenuo struju, uletio mi je Sibenčanac , cilo vrime se sprdao sa mnom a onda me ka i sve ostale ( mozda su dvojica prosla) pospremio.Interesantno je sto sam bio s ekipom tek izaslom iz skole pa sam od njih skupio nekakvu literaturu tek toliko da znam kakvu formulu,, ostalo je islo na nekakvo iskustvo. Ispalo je kao dobra kombinacija. Eto toliko, za kraj ču ti probati sugerirati da izbjegnes rijeku jer se prića da su najmanje fleksibilni, mada tako govore i za split a ja sam tamo prvi put rijesio klasu dok sam studirao i nisam imao nikakvih problema, Jos se sitim da su mi iz engleskog dali da prevedem zutu podmornicu;))))))))))))))))))))

Back