Jan de nul pitanje

cro-moto

3rd engineer
Imam priliku ići na tu firmu na draingera ... lova ok, posao ajme pa me zanima malo vaÅ¡e iskustvo, miÅ¡ljenja i sl....

Jos kada bi rekao na koje mjesto ides mozda bi ti netko mogao i nesto napisati.

Sent from my TAD M8 using Tapatalk

znaci imas priliku ic na Dredging ne na draingera

a tamo su cutteri,hoperi,stone dump brodi barze,polagaci cijevi/kabela ma cudo toga

mislim da je knjiga napisana o tome,znaci uposli prstice,okice i procitajk sve to....

s obzirom da znam ponesto o Suiss Atlantique brod(bio na jednom brodu) radio na JDN

moje pitanje je STA SE CEKA????

Zato sta je dredg najgori posa na svitu koji te moze dopast. Ja za gori neznan, plus sta je sam posa od sebe tezak jos radis sa Nizozemcima. Za njih je jedan reka da su to bili cigani. Neman sta dodat vise. Zabit ce ti noz u leda prvon prilikom, a do tada ce stbon poit i smijat se. Nevalja kad nepijes jer nisi drustven, a kad popijes idu slike u firmu da si pijancina.
Dobro ti moze bit ako te dopadne kakva barza di su nasi ljudi ap s njima nemas bas kontakta.
ak osi s njima onda je velika vjerovatnost da ce te dopast kakvi smetalr sta je dojucer cistija ulice pa ga ekipa skupila u subotu ujutro pijana dok je ovaj cistija pa ga pozvali da ide s njima radit. Ja san ima kapa cvicara ali je bija ok covik pa se dalo izgurat.
Jedina dobra stvar ako te zivot ipak tamo nanese je da je za struje i strojare odlicno za naucit posa. Nema bolje vrste brodova i raznolikije tehnologije nego je to sta ces srest tamo. Ostali brodovi u usporedbi sa dredgerima pogotovo cutterima su golo govno.
Sta se tice spize to tamo nije i nemoze bit pitanje jer se radi 12 uri bez stajanja osim za obid i kavu. Al doslovno bestajanja. Kad dode kraj kave onda ti Nizozemci dok priccaju s tebon gledaju u uru na zidu. Rezervni djelovi isto tako nisu pitanje i sta je otislo sutra novo dolazi i tu nema improvizacije i fusa. sta se tice te dvi stvari su medu jacima sta san vidija, al isve ostal oje za debeli zaborav. Dredge nije offshore i tmao nema safetya ka na offshoru tako da kad steknes tamo iskustva ti nevridi prakticki nista jer nisi bija na offshoru. Nema veze sta je tehnoloski dredge NASINA raketa a offshore obicni kaic.
Eto nadan se da san ti pomoga.
Ako si nauticar onda nemas tamo doslovno sta trazit. Tamo nema gospode tamo svi oru sa macama i kljucima za koje nisi ni zna da postoje.Nama tamo ispunjavanja papira isprid tebe je samo zid koji triba sorit.

Zivija!

anterosko

mislim da sam nakon 7 I kusur godina na hoperu JDN u stanju nesto rec.....

pricas gluposti
JDN je jedna fantastcna firma jer ima mahom nove jedinice I strahovito napredne
tamo ne postoji ric nema I ne moze se

nesto je bolje za strojara I struju iako ima I nauticara koji su dosli na svoje mjesto

ugovor 6 tjedna placa za pve 4,5 5Teur

sve ovisi o coviku kako se pokaze I sta moze

ja sam na jdn imao podjeljena iskustva ali kad sam uhvatio posal dobrano nikakve problem koje ti spominjes gore nisam imao
zahvaljujuci tom iskustvu sam se kasnije maknuo na drill

tako da svaka prica ima dva lica

JDN nije pomorstvo vec baustel I ko je spreman na to njemu ce bit OK

Last edited:
Kraj mene radi jedan njihov dredger.Kaze mi shipchandler da za 45ljudi na brodu naruce 800 baksi pive.Rade vrlo slozen posal i cilo vrime su u manovri. Kad to uspiju popit???

Sent from my iPhone using Tapatalk

srelec i ante rosko nisu nužno u kontradikciji i oba su na svoj način u pravu. jdn je odlična firma, ali nije za svakoga. posal je vrlo različit, varira od projekta do projekta, od broda (cutter/hopper/barža) do broda. nije isto raditi na mauricijusu ili u sakhalinu itd.
u svakom slučaju vrijedi probati, pogotovo strojarima (nautičari su ovdje zakinuti, ali ....).
@duka: npr na vascu su dvi posade po 12 h. kad zavrÅ¡iÅ¡ arbajt ako nisi u stanju popit dvi pive onda si za .urac i nećeÅ¡ moć funkcionirat u tom envajormentu..... svaka industrija u pomorstvu ima svoje specifičnosti, dredging naročito (građevina/pomorstvo). mnogi su tu naÅ¡li svoj kruh i to treba poÅ¡tovati.
Å¡to se tiče međuljudskih odnosa to u ovom slučaju nije niÅ¡ta specifično . svugdje može biti super i očajno. čak mislim da je Å¡ema; belgium/dutch/cro u suÅ¡tini jednostavna i lako rijeÅ¡iva.

Kraj mene radi jedan njihov dredger.Kaze mi shipchandler da za 45ljudi na brodu naruce 800 baksi pive.Rade vrlo slozen posal i cilo vrime su u manovri. Kad to uspiju popit???

Sent from my iPhone using Tapatalk

Najsladje kad se ide doma pa belgijanci i nizozemci off-signeri svaki uzme po gajbu pive....za po putu Naravno do aerodroma nema vise nicega.
Znam za ekipu koja je na putu sa broda do aviona jos usput kupovala pive jer nije bilo dosta ono sto su odnijeli sa broda.

@bajica .... :D

Draze mi je misat pivu i whisky nego cimenat. To je moto kojeg se drzim. :)

Nesmin spamat ubice me moderatori a vjerovatno i izbrisat

Kad bi ti rekao da Bargemaster, Chief Mate di ja radim je zaduzen za sve da oprostis kondute i on i njegovi dobrovoljci to redovito odrzavaju na unitu 28god starom s 130 posade plus sve ballast ventile i ballast cijevi

Pricamo o prvom kuverte na semi dp rigu .....

Onda je JDN mila majka

Neko oce bit oficir pa stoji na klasicnim brodima I radi mahom za saku brokava
Opet drugi traze svoj put I rade sto cuda za dobit kunu ili dan vise doma.....

manovra im nije toliki problem ,ne kazem da je laka
ali oni su na brodu s dva azimuth propelera za pogon
plus 2 do 3 thrustera
vrte se u mistu ka ringistul

inace pije se u prosjeku po 3,4 bakse pive dnevno ,jutarnja i nocna smjena

Meni nisu jasni ovi sta pisu da je dreging tehnoloski napredniji od recimo jednog AHTS a ili cruzera itd...
Covik sa dregera ode radi i reka je istina radi se puno..ali offshore tehnoloski je daleko od dregera..ako mene on laze lazen i ka....ali brate nekuzin spike nikad nisi bija na AHTS i sad pricas o nekoj tehnologiji....koja je na svin brodima da oprostis kita od ovce.

Last edited:
@SRELEC- kad ti brod ima 2 bow th, 2 stern th, 2 makinje heavy duty koje mogu iz full ahead u full astern, znaÅ¡ da si u - problemu. sve te blagodati nisu slučajno tu. ako zakasniÅ¡ sa reakcijom na brodu od +200m nastaje kažin. nekad dredgaÅ¡ po pijesku pa naletiÅ¡ na mud, puno brzine ne valja (iÅ¡čupat ćeÅ¡ cijevi), a ako te uvati neÅ¡to u kontru ideÅ¡ natrag ako zakasniÅ¡, a pipes idu u papar. nekad moraÅ¡ proć u cencu, a drifta koliko hoćeÅ¡ itd. niÅ¡ta nije problem, slažem se da se može. samo 12 uri igrat na treÅ¡etu nije za svakoga a kamoli zurit u ekran (vrhunski, kvalitetni eizo- ako me sjećanje služi), pratit vektore i svijet oko sebe.
vjerujem da ti sve ovo znaš, pišem više zbog onih koji tek trebaju zaronit u svijet pive, pijeska i blata.

Meni nisu jasni ovi sta pisu da je dreging tehnoloski napredniji od recimo jednog AHTS a ili cruzera itd...
kako koji. to je stvarno spoj kovačije i vrhunske tehnologije. to najbolje znaju elektr (on)ičari. teÅ¡ko je uspoređivati, ali dredging je stvarno jak.

Last edited:
ja nisam nikad bia na kopace pa nemogu reci da nisu napredni...isto virujem da je to pravi baustel...ali pricat da je offshore kajici prema dregerima je suludo skroz...ljudi offshore povezuju s malim tugovima i platformama di se tuce velika lova...ali ima toga jos puna kapa i nikako nisu ni jednostavni a bogami ni lagani za raditi neki brodovi...za cruise da ne pricam koliko ima tehnologije na plovecim gradovima...tako da je bezveze pricat koji su napredniji i tezi brodi...meni najvaznije da je dobra ekipa i sta veca placa a brod ka brod

crta zara

recimo bia sam na betu,alfu od brodospasa kad je tek dosla u split
taj brod je je radia damen shipyard s praxis automatikom neki vdf nazovimo dp2
inace damen je vrh za tu klasu brodova,sigurno ovisi sta narucis

iskreno to nije niti 20% jednog hopera,nije omalovazavanje nego stvarno
brodove koje su radili 2002g,vece hopere ne mogu stat u istu ric kao novi drillship
mogu samo mislit sta se sve stavljalo I radilo zadnjih par godina na JDN
kolege koje su sad isle s jdn na novi drill unit i smjesno im je na sta to sve lici

od drilling je mali izuzetak stena drill s drilmax ali sama cijena koja je circa 300milja bila veca od slicnih brodova kao pacific,shain,stari pride,dodi etc kaze zasto je razlika ,ali nije povise drillinga

kad udes u makinju od velikog broda de nul ima veliki bras plate
power plant Augsburg,svaki klip je KS kolben shmit,ventili su TRW sve ima potpis
ovi od STX djelovi pari da ih je mis izgriza

a iz kabine kad se spojis online palis gasis motor,pumpe radare ,dp,ecdis,kopanje,alarme makinje
navigacija,dredging,DPDT,engine alarm,surver info ma cudo toga
dva server 18klijenata i 24 I\0 kabineta otprilike 5000 ulaza izlaza su stavljali prije 12godina
a jedan bude elektricar,jedan prvi strojar jedan upravnik nema puno svita koji to vode

jedino sta je izuzetno pohvalno sve je na isti sistem,kad savladas jedn hoper savladao si ih sve

drilling
izrazito nazadna je Varco oprema jer se radi na usa nacin tj sve jednostavno
do kod aker je malo naprednije ali jos uvijek dva koraka iza jdn

Back