Jan De Nul

Ajmo ovako... to, kao prvo nije offshore. JDN ima offshore brodove, ali taj(koji je?) cutter nije. Cutter dredger je fabrika koja se smatra brodom zato Å¡ta ima timun i propelu. Ka safety ćeÅ¡ vidit mosta samo kad budeÅ¡ printa check liste, iako možda bude i odvojeni ured, pa nećeÅ¡ no onda. S obzirom da će ti nadređeni ionako bit bauÅ¡telci sa velikim miÅ¡ićima i malo mozga, možda je i bolje da ne ideÅ¡ na "most".
Ako prihvatiÅ¡, dobit ćeÅ¡ solidne uvjete, možda i bonusić dok je "brod" u operacijama, al' ćeÅ¡ se ka pomorac dobro unazadit.
Daleko bolja opcija ti je bit na baržama sa naÅ¡ima, jer ćeÅ¡ naučit prilično dobro manovrat na ruke i to sa azimutima.
Opcija B, al opet miljama bolja od Safety-a na Cutter Dredger, ti je da inzistiraÅ¡ na klasičanom Dredgeru TSD ili THSD jer ćeÅ¡ bar bit na brodu. Ka sekondo opet nećeÅ¡ (vrlo vjerojatno) dobit timun u ruke, al ćeÅ¡ bit blizu, i ako budeÅ¡ ima sriće, možda naletiÅ¡ na ok ekipu. Kad zapneÅ¡ na Cutteru, zapeja si i točka. Ako nemaÅ¡ predodžbu kako luda kuća izgleda , samo izvoli. Nemoj puÅ¡it priče kako je to ulaz, pa ćeÅ¡ poslin na hopper bit prebačen, jer se to teeeeeÅ¡ko događa. Dakle, baržica sa azimutima i tunelima, sa hrvatima i traži dalje posal u Offshore ili kod njih na MPV, Cable Layer, Sub sea construction...

Puno hvala zaista na informacijama. Tocno Å¡to me zanimalo si napisao. Super i joÅ¡ jednom zahvaljujem. Plaćam pivo ako bude prilika.
Pozz.
Ako me nešto još bude zanimalo javit cu na pm.

Cutteri

Cutteri

Dobro ti je čovik napisa. Cutter, e to ti je mix teÅ¡ke industrije i bauÅ¡tele, neÅ¡to slično ka bit rudar u Zenici.... Sve može osim cuttera...:o:cool::cool:

cutteri

cutteri

Puno hvala zaista na informacijama. Tocno Å¡to me zanimalo si napisao. Super i joÅ¡ jednom zahvaljujem. Plaćam pivo ako bude prilika.
Pozz.
Ako me nešto još bude zanimalo javit cu na pm.

pa neznam ko je tu lud placa u prosjeku dok se radi 5000eur a kad je brod idle oko 4200-4300 bez fidelitia permanent i za posao safetia nije previse zahtjevno i kazu malo je ne isplati se? a dobro valjda treba ostajat 8mj na brodu i napredovat ka pomorac za duplo manji iznos da bi bio zadovoljan. pustimo price, navegava se zbog suske i jos ako su udrugi uvjeti dobri-ugovor-internet i druge stvari koje necu spominjat onda se lakse zanemari baza o romanticnoj navegaciji sa nasim ljudima.

To je ok razmiÅ¡ljanje za noÅ¡troma, električara i sl. pozive, ako se razumimo. Ja san priko 7 godina tamo provea i nemam loÅ¡a iskustva, al'sam se kao pomorac, kakav sam bia, prilično unazadia. Uspija san ostat toliko, kao Å¡kolovani pomorac, samo zato jer mi nije nepoznato "skočit u vatru" i jer sam adrenalinski ovisnik, a tamo prvome za timunon uzbuđenja me manjka.

Safety na cutteru, nekome ko je doÅ¡a sa VLCCa i sličnih brodi, je ravno suicidu.

Dakle noÅ¡tromo, ako jesi vođa palube na DJN, onda bi triba shvatit o čemu govorim, ali se nećeÅ¡ složit u potpunosti, dok na to gledaÅ¡ kroz prizmu primanja.

Ja na toj i sličnoj poziciji vidim isključivo "vječnog sekonda" bez motivacije i afiniteta za neÅ¡to bolje.

Moja rič tamo, ka čif, je važna isto koliko i od nekog cjevara iz Ostendea bez zuba, sa dva razreda osnovne Å¡kole.

U mom slučaju je odlazak i potpisivanje ugovora za 1000e manje bio pun pogodak, maltene preporod.

To je ok razmiÅ¡ljanje za noÅ¡troma, električara i sl. pozive, ako se razumimo. Ja san priko 7 godina tamo provea i nemam loÅ¡a iskustva, al'sam se kao pomorac, kakav sam bia, prilično unazadia. Uspija san ostat toliko, kao Å¡kolovani pomorac, samo zato jer mi nije nepoznato "skočit u vatru" i jer sam adrenalinski ovisnik, a tamo prvome za timunon uzbuđenja me manjka.

Safety na cutteru, nekome ko je doÅ¡a sa VLCCa i sličnih brodi, je ravno suicidu.

Dakle noÅ¡tromo, ako jesi vođa palube na DJN, onda bi triba shvatit o čemu govorim, ali se nećeÅ¡ složit u potpunosti, dok na to gledaÅ¡ kroz prizmu primanja.

Ja na toj i sličnoj poziciji vidim isključivo "vječnog sekonda" bez motivacije i afiniteta za neÅ¡to bolje.

Moja rič tamo, ka čif, je važna isto koliko i od nekog cjevara iz Ostendea bez zuba, sa dva razreda osnovne Å¡kole.

U mom slučaju je odlazak i potpisivanje ugovora za 1000e manje bio pun pogodak, maltene preporod.

Potpis svega. To je to.

pozdrav

pozdrav

Potpis svega. To je to.

Proveo sam na JDN 6 godina na jednom od najvećih cuttera. :D
Naučio sam dosta Å¡to mi sada može korostiti na poslovima koje radim.
O safety na brodu sve ovisi gdje se radi i za koga. Proveo sam gotovo 3 godine u Australiji i tamo je to dignuto na jako visoki nivo. Nakon toga 2 godine u Omanu, u japankama su išli po palubi itd. Ma totalni redikuli.
Imao sam permanentnu plaću skoro 5000 E i mislim da je to bilo ok za tada. Å to se tiče hrane i smjeÅ¡taja ne mogu reći niÅ¡ta loÅ¡e. Isto tako čuo sam od nekih sa drugih brodova da to nije bio slučaj pa ne mogu reći niÅ¡ta.
U svakom slučaju mislim da za nautičare koji misle na karijeru tamo nemaju Å¡to tražiti. Ali svatko zna svoje.

Proveo sam na JDN 6 godina na jednom od najvećih cuttera. :D
Naučio sam dosta Å¡to mi sada može korostiti na poslovima koje radim.
O safety na brodu sve ovisi gdje se radi i za koga. Proveo sam gotovo 3 godine u Australiji i tamo je to dignuto na jako visoki nivo. Nakon toga 2 godine u Omanu, u japankama su išli po palubi itd. Ma totalni redikuli.
Imao sam permanentnu plaću skoro 5000 E i mislim da je to bilo ok za tada. Å to se tiče hrane i smjeÅ¡taja ne mogu reći niÅ¡ta loÅ¡e. Isto tako čuo sam od nekih sa drugih brodova da to nije bio slučaj pa ne mogu reći niÅ¡ta.
U svakom slučaju mislim da za nautičare koji misle na karijeru tamo nemaju Å¡to tražiti. Ali svatko zna svoje.

Isto tako slažem se. Posljednja dvije rečenice su najjače. Inače novac safetyja je oko 3850 eura puta 12.

Vidim da se pisalo od 2008 svasta o JDN, pa me interesira ako netko moze reci kolike su place na JDN?

Ono makinjisti (kapo,1,2,3 mazac ) palubarci (barba,1,2,3, mornar itd...)

Hvala

Vidim da se pisalo od 2008 svasta o JDN, pa me interesira ako netko moze reci kolike su place na JDN?

Ono makinjisti (kapo,1,2,3 mazac ) palubarci (barba,1,2,3, mornar Itd...)

Hvala

Zivili forumasi
Ja idem u prvom misecu prvi put na Jan de Nula. Imam ukrcaj na Hopper Barzu. Iden kao "training" za 2800 eura I onda bi posli osta za Barge Mastera za 3500 eura. Nakon odredenog broja godina Iskustva ta placa ide za 10% gori I to bi onda bilo 3850 eura I po mom saznanju to bi bio plafon za barzu. Ako grijesim zasigurno ima jos kolega na forumu sa Jan de Nula koji ce me ispraviti jer u Globtiku kazu da imaju 500 Hrvata trenutno na JDN-a.

Ono makinjisti (kapo,1,2,3 mazac ) palubarci (barba,1,2,3, mornar itd...)

Hvala

Makina,
3rd/apprentice eng - 2800 E
2nd - 3500 E
1st - nisam 100% siguran ali oko 4100 na vise
C/E - ne bih znao :)

Takodjer placa ovisi o poziciji broda, europa (nesto manja placa i ugovori 4-4)/izvan europe

Place se razlikuju zavisno od namjene broda ili kako vec da ih nazovemo...osim toga zavisi dali je brod u EU ili nije...na placu se dodaje i dodatak za mirovinsko i zdrastveno osiguranje...nako odredenoga broja godina ima i neki bonus...puno bi se teksta trebalo napisat stoga vam je u prilogu sluzbena tabela...

pr1.jpg

pr2.jpg

Untitled.jpg

Place se razlikuju zavisno od namjene broda ili kako vec da ih nazovemo...osim toga zavisi dali je brod u EU ili nije...na placu se dodaje i dodatak za mirovinsko i zdrastveno osiguranje...nako odredenoga broja godina ima i neki bonus...puno bi se teksta trebalo napisat stoga vam je u prilogu sluzbena tabela...

View attachment 3159

View attachment 3160

View attachment 3161

To je to, to su tabele iz kolektivnog ugovora po kojima se isplaćuju plaće. Od 01.01.2014. plaće su dignute. 1st eng working salary 4080 EUR. Za isti postotak su dignute sve cifre iz tabele. JoÅ¡ postoji i travel money 50 EUR (putovanje doma/brod), travel hour je putovanje hotel/brod ukoliko se ne spava na brodu. Radno je vrijeme je 12 sati, svaki sat preko toga se plaća (piÅ¡e u tabeli koliko). Course salary je plaća ukoliko se iÅ¡lo na kurs. Cutter bonus se dobija ukoliko se spava na cutteru dok radi.

Tako da plaća npr za 1. strj na cutteru izađe i oko 5000 EUR dok je na brodu (ako spava na brodu i radi overtime). Doma ima standarnih 4080 + socijalno + kurs (ukoliko je iÅ¡ao). Oko 4350 EUR total (sa kursom od 1 dana).

Eto pa za druge rankove i druge kombinacije računajte sami.

JoÅ¡ bih dodao i da postoji i staff contract, plaća je negotiable. Pravo na staff contract imaju stariji upravitelji i zapovjednici sa urednom "povijeÅ¡ću" na kompaniji.

Last edited:
Back