Kraljica mora

Bio sam nedavno na plovidbenoj praksi, ali ne na kraljici mora naravno, nego na brodu na??e more...

Pita sam kapetana sta je s kraljicom, i zasto ne mozemo na kraljici raditi praksu kao sto se i obecavalo...

a on mi je reka da je kraljica mora u vlasni??tvu ministarstva mora, prometa i infrastrukture, i samim time studenti ce tesko do nje.
Brod "Na??e more" je talijanska koča koja je zaplijenjena prije ko zna koliko godina, stala u ??ibeniku, da bi se dosjetili izvadit je, naslagat gore kabina, istrpat hladnjake i zamrzivače i tako to srediti... i dati je ministarstvu prosvjete u svrhe koje se i dan danas koristi...Tako da i danas svi fakulteti odrađuju plovidbenu praksu na brodu "na??e more"...
nesto je jos govorio da kad bi ministarstvo prosvjete trazilo od ministarstva mora kraljicu, morali bi i njima plaćati najam, dakle gre??ka je u samom korijenu projekta i onda je naravno sve to i tesko ostvarivo
..ne razumijem se nesto u cijene troska po danu, ali koliko ja znam kraljica mora je jedrenjak, vjerujem da bi se i tu moglo ustediti goriva, i to ne malo, kada bi posada bila od posla i voljna razapinjati jedra, naravno uz pomoć ??kolaraca/studenata...
no, kao ??ta ste i govorili, nikad ni??ta iz toga, neka se ministri sada vozaju u njoj...

evo ga, prvi direktno pogodjeni tsunamijen umova nasih vladajucih struktura. uce ih navigat na koci. pa jeba te, u moje vrime smo imali carica i moga si ukrcat par stotina tona cimenta do visa. a ovi danas s koce na lng. pa mamicu in nabijen, ministarstva se igraju carteriranja medjusobno...di to ima? nista dico moja, meni je stvarno ovo zal citat...dobro promislite kako cete i di glasat, ako je vama utekla ferata, ne mora ovima posli vas. samo, bojin se da se nakupilo puno skovaca, tesko ce se to ocistit.

Ima bit da je taj brod napravljen da bi ga posli neko otkupija za nikakve pare,kad se pokaze "nerentabilan",a onda ga je steta dat da ga "skolarci"sataru.
Gledajuci kako sve u ovoj nasoj lipoj drzavi funkcionira,ovakvi scenarij mi se cini skroz realan.

A zamislite apsurda. Spore se sa C. Gorom oko ? /B Jadran. I zamislite da nam ga stvarno vrate.Zajeb. Di ,??ta, kako,s čim??? Vratit ga i vezat u plitko,jer kad se potopi od nebrige lak??e ce ga bit raspilat. Ma dosta je nama jedan kaić,na pariće.

evo ga, prvi direktno pogodjeni tsunamijen umova nasih vladajucih struktura. uce ih navigat na koci. pa jeba te, u moje vrime smo imali carica i moga si ukrcat par stotina tona cimenta do visa. a ovi danas s koce na lng. pa mamicu in nabijen, ministarstva se igraju carteriranja medjusobno...di to ima? nista dico moja, meni je stvarno ovo zal citat...dobro promislite kako cete i di glasat, ako je vama utekla ferata, ne mora ovima posli vas. samo, bojin se da se nakupilo puno skovaca, tesko ce se to ocistit.

Hehe i ja sam odradio tu praksu na Na??em Moru.Mislim koča nemoze bit nista drugo nego koča i tu nemo?žemo nista promjenit ali opet bolje ista nego nista.Kapetan na Na??em Moru je čovik ipo tako da svakako je dobro iskustvo bilo makar je i koča :D

Ne ide mi u glavu nikako ta cifra od 25000kn dnevno, ali dobro. Pa toliko na dan nije ni na balkovima od parsto metara a kamoli na ovakoj kantici.

Kad sam ja bio na praksi na nekom brodu (na??e more mislim da se zvao) tamo nisam bio ni u makini ni na mostu nego smo samo pili i rigali. Neznam ba?? kakva je to praksa, bili smo mulci pa nas nije bilo ni briga a kamoli sam onda uopće mislio da ću plovit jednog dana, ali nitko se nije ba?? ni potrudio da nam ne??to poka?že, da sam danas tamo ipak bih radije vidio ma??ineriju nego samo gledo u bocu. :confused:

Tako je to je izaslo danas u NL a mi smo bas o tim temama (vidi slucajnosti) jucer pisali ode.

@ a vidi ovo:

http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrva...3/Default.aspx

Ministarstvo: Manji nedostaci

Kako su nam se očitovali iz Ministarstva mora, na jedrenjaku “nema značajnijih nedostataka”.
“Na brodu nisu uočeni značajni tehnički nedostaci. Naime, nakon primopredaje u ožujku 2010. brod je dosad bio samo jednom u brodogradilištu kako bi se uklonio manji nedostatak uočen prije primopredaje, a koji se nije mogao ranije ukloniti jer je tehnološki proces zahtijevao suho i toplo vrijeme. Sukladno ugovoru o gradnji, brod će biti u brodogradilištu “Montmontaža-Greben” od 22. ožujka do kraja travnja 2011. radi superkolaudacije, uobičajenog pregleda broda nakon isteka jamstvenog roka, te redovitog remonta”, stoji u odgovoru Ministarstva.

- a ča reć nakon ovoga? Bože dragi ko vodi ovu državu? :udriglavom

Last edited:
Brod je krasan,jedrenjak je impresivan. Ovakve komentare ne bi dala ni moja zena ,koja je za ove hrvatske "strucnjake" ocito Onasis po pitanju brodova ,ali onda slijedi lista manjih nedostataka.
Jedan od dvaju Cummingsovih motora, proizvedenih u Kini po američkoj licenciji, bio je 10 posto jači od drugog( meni se cini da je ovdje problem ovaj drugi motor sta je dava 10% manju snagu). Problem je naknadno riješen(uf dobro je rijesili su). Nakon što je zavarena metalna oplata broda, pokazao se problem velikih neravnina koje su se pojavile po cijeloj dužini vanjskog trupa broda. Na opsežno kitanje trupa broda Ministarstvo mora utrošilo je enormnih milijun kuna( ovo ka da su kupovali u ortalana one kemijske protiv frizeva po sto kuna jedno njih 10 iljada,jebote miljun kuna kita pa to je par tona kita,toliko ja nisam utrosija u sve sudare koje sam ima,a ima sam ih).

Bilo je problema i na palubi. Postavljeno drvo, kvalitetna tik-burma, nije se odmah sljubilo s metalnom podlogom palube, posebice na području krme, pa se voda skupljala u šupljem međuprostoru. Voda je naknadno izvučena, a inženjeri nadziru palubu da se slično “podlokavanje” ne bi ponovilo.(ovo je rijeseno sa fleksninim neostikom zato je covik i uzeja 50 tuba kad ide na praksu,a ja se pita sta ce mu 50 tuba) Ni u plovidbi se brod nije baš iskazao.

Naime, jedrenjak “Kraljica mora” je “improvan”, što znači da tijekom plovidbe pramcem tone u more, dok u plovidbi s razvijenim jedrima ne može držati pravac. Zbog lošeg stabiliteta naknadno je u kobilicu dodano 80 tona olovnoga balasta( pa samo olovo kosta kao sekundarna sirovina 15 kuna po kilu znaci i ode islo 1,2 miljona kuna sami materijal), pa je tako mijenjano težište broda mimo projekta, što je izravni razlog navedene “improvnosti”.

Znaci samo za kit i olovo upucali 300 iljada erla. Evo nam tradicije i znanja u nasoj brodogradnji i to ondje gdje smo najjaci(mali trabakuli). Za te pare sta su utukli na kit i olovio su mogli dovest vrhunski gullet iz Turske slicnih dimenzija.

Kako su nam se očitovali iz Ministarstva mora, na jedrenjaku “nema značajnijih nedostataka”.Mene interesira sto bi bio znacajan nedostatak.Valjda da se potopija odmah nakon porinuca?

“Na brodu nisu uočeni značajni tehnički nedostaci. Naime, nakon primopredaje u ožujku 2010. brod je dosad bio samo jednom u brodogradilištu kako bi se uklonio manji nedostatak uočen prije primopredaje, a koji se nije mogao ranije ukloniti jer je tehnološki proces zahtijevao suho i toplo vrijeme. Sukladno ugovoru o gradnji, brod će biti u brodogradilištu “Montmontaža-Greben” od 22. ožujka do kraja travnja 2011. radi superkolaudacije, uobičajenog pregleda broda nakon isteka jamstvenog roka, te redovitog remonta”, stoji u odgovoru Ministarstva
Valjda su ovi iz strucnjaci iz MMPIja ocekivali da brod ide bar jednom u skver cesce nego formula 1 u boks pa su jasno s ovim prezadovoljni. Ovo je mora bit izjavija Roko Mrvica ili kakav znalac u rangu kalibra Roka Mrvice.

Last edited:
â??Na brodu nisu uočeni značajni tehnički nedostaci. Naime, nakon primopredaje u o?žujku 2010. brod je dosad bio samo jednom u brodogradili??tu kako bi se uklonio manji nedostatak uočen prije primopredaje, a koji se nije mogao ranije ukloniti jer je tehnolo??ki proces zahtijevao suho i toplo vrijeme.

Ja nemogu virovati da je ovo istina. Ovo nebi izjavila moj apokojna baba Toka. Ovo je cudo majke mi mile . MIslim da su tribali onog super uma Popijaca pitati svaki koliko ide brod u Skver on bi to bolj eodgovoria. ( AKo bi zna sta je skver) :udriglavom

Samo mi je drago da zivimo u pomorskoj drzavi.

Bidno more ko te pisa :udriglavom

S obzirom na bogatu pomorsku tradiciju,a u cilju ocuvanja i daljnjeg njegovanja iste hrvatska Vlada se odlucila za izgradnju jos jednog skolskog broda kako bi buduci hrvatski pomorci bili u korak sa posljednjim dostignucima u pomorstvu te na taj nacin postali jos konkurentniji na svjetskom trzistu rada.Ova ideja potaknuta je interviewom kapetana Slavice koji je izasao u dnevnom listu Slobodna Dalmacija.Mirno ti more Gospo od mora.
REPLIKA HRVATSKOG POVIJESNOG BRODA Zaplovila bracera

Bas lipo da se tradicija cuva. Evo bas sa desne bande prolazi kanu na kojen pise "Nigerian Marine Academy". Lipo je vidit da idemo u korak sa ostalin svjetskim velesilama.

Inace, ne znam sto se promijenilo, ali pfst je dobio za zadnje 2-3 grupe plovidbene prakse kraljicu mora od ministarstva, tako da će ipak neki studenti i vidjeti taj novi brod...

Student sam na pfri pa cu rec par stvari.
Uglavnom po novim saznanjima trebamo imat plovidbenu praksu koliko je zasad potvrdjeno krajem 5mj pa do 10.6. ministarstvo placa gorivo,a nas fakultet hranarinu znaci po studentu 80kn.
Prva stvar sto nas je sve mucilo kad smo vidili brod je zasto je luka Dubrovnik upisana kao matična luka,a brod je namjenjen za studente sjevernog Jadrana,no ipak je to neka politika.
Imao sam priliku otici s kolegama s faxa na "Kraljicu mora" kad je tek dosla u porat,znam dok smo cekali brod da su izvodili manovru jedno 3 puta,nakraju se sa bow thrusterima nekako priljepio :udriglavom Cak sam cuo price da se blizu Cresa "nasukao" jer su malo pokusali jedriti.

Brod je izvrsno opremljen,stovise previse automatike,nije ni cudo sto strojari odbijaju vrsiti praksu na Kraljici mora kad je stroj potpuno automatiziran.
Za nas nauticare tu je Gps,Arpa,Elektronicke karte,a sextant nema,mozda su nabavili.
Salon je velik ima plazmica satelitska dvd,projektori,sobe za studente su male uglavnom kreveti na kat,imaju sobe za 4 osobe i za 4+4,unutar sobe su i sanitarije.Svi prostori su klimatizirani.
Uglavnom brod nije nista specijalno stovise neznam gdje je toliki novac slupan.
To je kao i kad pravimo autoceste uvjek par milijuna ispari negdje valjda tako treba biti :cool:

Po meni nije se trebao radit nikakav brod bilo bi ljepse da se za taj novac uredio Titov "Galeb" koji trune u brodogradilistu Viktor Lenac,a brod je vlasnistvo grada Rijeke.Brod bi bio atrakcija,kulturno dobro,mogo bi zaploviti ljeti,tj biti muzej na moru idealno za turizam,a na jesen bi ga koristile srednje skole,a na proljece fakulteti,a zimi bi bio vezan u Rijeci i radio kao muzej.Uredjenje broda bi se isplatio kroz par godina

Last edited:
Back