Lova van...

@NorthSea
Pozdrav
Papirnatim odlaskom(prijavom boravista vani i odjavom u HR) ne rjesavate nista.Ako dobro pogledate zakon nerezident postajete tek kada sa sebe skinete sve nekretnine jer Vas se boraviste moze vezati s obzirom na vlasnistvo.Ako i ovo ucinite a i dalje ostanete u braku onda Vam se boraviste moze vezati s obzirom na boraviste obitelji.Tako da bi u potpunosti uspjeli u ovome sto mislite morate pripisat nekretnine na suprugu/djecu te se rastavit.
pročitajte link članak 1,2,3 pa ce Vam biti jasnije
http://www.sindikatpolicije.hr/PUOB/html/zakoni/prebivaliste_boravak.htm
Hvala na opsirnom postu i nastavimo svi gurat u istom smjeru

Postovani Frankie,
ne znam za koga radite ali mogu pogodit...
Sto se tice boravista, moje informacije su provjerene u Poreznoj Upravi u Splitu, Sto se tice obnavljanja breveta nakon 5 god. informacije su provjerene kod g. Farkasa iz MMTPR i u luckoj kapetaniji Split.
Sto se tice boravista i dokazivanju boravista na osnovu "interesne sfere" kao sto i zakon kaze dokazati se moze ali i ne mora. U svakom slucaju jedan "bosanski pomorac" ne duguje HR drzavi aspolutno nista.
Ako cete u detalje, lako je prebacit i nekretnine a hocu se ja razvest ili ne...ipak je osobna stvar a ne stvar drzave:D.
Tko mi to moze zabranit da boravim u HR kao turist?

Stoga onima koji su vas poslali da gasite pozar poruka... Hasta la vista...do izbora!:p
A ostalim pomorcima poruka, ne dajte se, sve se moze rijesiti.
NE DAJTE IM NI LIPE!

Dobro ste pogodili radim za SPH,SOA,CIA,KGB.Ja sam placenik od glave do pete ali sad ste me raskrinkali pa nema vise potrebe da Vam lazem.Samo sam tija da Vi platite porez ali vidim da ste Vi stari lisac premazan svim mastima i da Vas nije lako navuc na tanak led

Sta rec...stil pisanja Vas izdaje.
Uostalom koji je vas interes slati poruke ljudima da ne mjenjaju prebivaliste kad je to sigurna karta na koju mogu igrati? Pojasnite.

Ili da ja pojasnim?

Ajde bar predlozite VI kako zaobic sustav...ili ipak ostajemo na onome..."prijavi se i budi janje za klanje"?

Mislim da je ovaj razgovor zavrsen...:rolleyes:

stil pisanja me izdaje.Vi slusajte gdina.Farkasa iz MMTPR jer on sigurno samo gleda kako drzavi namaknit sta manje poreza.Rjesenje je prijava negdje drugdje plus sve sto sam ja napisa.Pored toga kao sto nekolicina kolega na forumu zna moja situacija je bitno drugacija(ja imam potvrdu da sam porez platio negdje drugdje-u drzavi u kojoj radim),imam prijavljeno boraviste tamo gdje radim i dosta toga sto Vi nemate, a Vi gurajte kako ste naumili i nastavite slusati gdina.Farkasa pa cemo se sresti ponovno na ovim stranicama u doglednoj buducnosti pa ce biti malo me gdin. Farkas zaveslao a ja sam progucao pricu kao glamac.
Cinjenica da se ovdje grupno nista ne moze dogovorit i da je svak sebi samom prepusten.Toga zavrsavam ovu konverzaciju a i boravak na ovom forumu.Kako ono kazu puno se ode zuji a malo meda ima.

stil pisanja me izdaje.Vi slusajte gdina.Farkasa iz MMTPR jer on sigurno samo gleda kako drzavi namaknit sta manje poreza.Rjesenje je prijava negdje drugdje plus sve sto sam ja napisa.Pored toga kao sto nekolicina kolega na forumu zna moja situacija je bitno drugacija(ja imam potvrdu da sam porez platio negdje drugdje-u drzavi u kojoj radim),imam prijavljeno boraviste tamo gdje radim i dosta toga sto Vi nemate, a Vi gurajte kako ste naumili i nastavite slusati gdina.Farkasa pa cemo se sresti ponovno na ovim stranicama u doglednoj buducnosti pa ce biti malo me gdin. Farkas zaveslao a ja sam progucao pricu kao glamac.
Cinjenica da se ovdje grupno nista ne moze dogovorit i da je svak sebi samom prepusten.Toga zavrsavam ovu konverzaciju a i boravak na ovom forumu.Kako ono kazu puno se ode zuji a malo meda ima.

Postovani,
u svom razgovoru s njim, g.Farkas je bio iznimno susretljiv i shvatio je situaciju. Zasto? Zato sto i ja i Vi i on znamo da je rjesenje za porez u boravistu, kako u HR tako i u drugim zemljama koje naplacuju porez. I na kraju eto i sami tvrdite da imate boraviste negdje drugdje sto rijesava Vas problem a uskoro i nas...bar vecine. Stoga mi jos jednom nije jasno, zasto onda dajete ljudima drugacije savjete?
1. Osobno nemate problema s porezom(kao ni ja ove godine).
2. Dajete ljudima pogresne savjete odnosno odvracate ih od nekih rjesenja.

Volio bi stvarno kad bi iznijeli Vas stav o ovome, opcenito problemu oporezivanja ili ste se dosli na ovaj forum samo malo "nasaliti" s nekim mladjim ljudima?

P.S. Zao mi je sto odlazite ali i razlozi vaseg odlaska su jako diskutabilni...

@NOrthSea
Ja sam u ovoj problmatici vec 13 godina.Osobno nemam problem sa porezom jer:
1.- imam boraviste negdje drugdje i tamo drugdje placam porez i imam tu potvrdu da je placen drugdje.Kad bi to bilo jednostavno kako su Vama objasnili onda ga niko ne bi placa.
Je li Vam taj susretljivi gdin. objasnio jednu drugu stvar koja se desava u praksi a to je da kad se vi odjavite odavde i kad Vam porezna sjedne za vrat i ustanovi da nigdje drugdje niste platili porez onda dolazi ono sto sam Vam napisao u prvom postu(boraviste s obzirom na interesnu sferu).Moze i ne mora.Ne znam gdje ste to procitali moze i ne mora.Ja Vam garantiram da to moze i ne mora ce Vam se razbit o glavu i da cete zavrsit sa slijdecim.Platit kaznu radi neprijavljivanja poreza, platit porez plus zateznu kamatu na taj isti porez.Je li Vam taj fini gdin.rekao kolika je zastara za porez?Od datuma saznanja porezne ispostave 5 godina.Od datuma saznanja ne od utaje.
Moj stav o ovom je slijdeci.Trenutno nemam obvezu placanja poreza jer imam boraviste i placen porez vani.Pored toga ipak placam zdravstveno i mirovinsko(sto ne bi trebao) i zadovoljio sam 183 dana i vise.Znaci ni po toj osnovici nemam obvezu placanja u ovom mometnu.Ali ako se jednog dana MOZDA vratim u shipping ne zelim da mi se desi ovo sto vidim da bi se moglo desit.Zato dio ovoga nisam iznosio ali Kad ste me povukli za jezik evo sad je javno,a Vama Bosna nece pomoc isto ka sta necete dokazat da ste porez platili na Sj. moru.Pored toga ja imam jos nesto po cemu je moja situacija malo specificna i lakse mise prilagodit nego drugima.Nekolicina ovdje to zna.
Ja sam u ovo usao pomalo altruisticki ali ipak vidim da je najbolje gledat svoju guzu ,a kako ce bit drugima je manje bitno.Ja cu vec lako.
i pod 2. jos jednom Bosna Vam nije rjesenje.
Puno Vam je bolje rijesenje otvorit racun u Hypo u Grazu,pare dolaze gore,Vi s obitelji na zimski/ljetni shopping,lovu u žepove i doma u bičvu,a cijelo to vrijeme ostat na produzenom.Kad vam istekne brevet ako ga ne zele produzit napravit refreshment.ALi ima jedan mali problem mozete samo na spizu trosit nema investiranja jer nemate prijeklo novca ne zaradjujete vodite se kao nezaposleni.

@NOrthSea
Ja sam u ovoj problmatici vec 13 godina.Osobno nemam problem sa porezom jer:
1.- imam boraviste negdje drugdje i tamo drugdje placam porez i imam tu potvrdu da je placen drugdje.Kad bi to bilo jednostavno kako su Vama objasnili onda ga niko ne bi placa.
Je li Vam taj susretljivi gdin. objasnio jednu drugu stvar koja se desava u praksi a to je da kad se vi odjavite odavde i kad Vam porezna sjedne za vrat i ustanovi da nigdje drugdje niste platili porez onda dolazi ono sto sam Vam napisao u prvom postu(boraviste s obzirom na interesnu sferu).Moze i ne mora.Ne znam gdje ste to procitali moze i ne mora.Ja Vam garantiram da to moze i ne mora ce Vam se razbit o glavu i da cete zavrsit sa slijdecim.Platit kaznu radi neprijavljivanja poreza, platit porez plus zateznu kamatu na taj isti porez.Je li Vam taj fini gdin.rekao kolika je zastara za porez?Od datuma saznanja porezne ispostave 5 godina.Od datuma saznanja ne od utaje.
Moj stav o ovom je slijdeci.Trenutno nemam obvezu placanja poreza jer imam boraviste i placen porez vani.Pored toga ipak placam zdravstveno i mirovinsko(sto ne bi trebao) i zadovoljio sam 183 dana i vise.Znaci ni po toj osnovici nemam obvezu placanja u ovom mometnu.Ali ako se jednog dana MOZDA vratim u shipping ne zelim da mi se desi ovo sto vidim da bi se moglo desit.Zato dio ovoga nisam iznosio ali Kad ste me povukli za jezik evo sad je javno,a Vama Bosna nece pomoc isto ka sta necete dokazat da ste porez platili na Sj. moru.Pored toga ja imam jos nesto po cemu je moja situacija malo specificna i lakse mise prilagodit nego drugima.Nekolicina ovdje to zna.
Ja sam u ovo usao pomalo altruisticki ali ipak vidim da je najbolje gledat svoju guzu ,a kako ce bit drugima je manje bitno.Ja cu vec lako.
i pod 2. jos jednom Bosna Vam nije rjesenje.
Puno Vam je bolje rijesenje otvorit racun u Hypo u Grazu,pare dolaze gore,Vi s obitelji na zimski/ljetni shopping,lovu u ?žepove i doma u bičvu,a cijelo to vrijeme ostat na produzenom.Kad vam istekne brevet ako ga ne zele produzit napravit refreshment.ALi ima jedan mali problem mozete samo na spizu trosit nema investiranja jer nemate prijeklo novca ne zaradjujete vodite se kao nezaposleni.

Postovani, drago mi je da je ovo preslo u konstruktivnu debatu.
1.Mene u poreznoj uvjeravaju da ja kao nerezident vise nisam duzan prijaviti porez u HR, stoga kako ce oni znati placam li ja porez vani ili ne?
2. Tko kaze onda da ja negdje drugdje npr BIH ne mogu platiti porez po nekoj drugoj osnovi, puno povoljnije, prema djelatnosti kojom se fiktivno bavim dok sam u BIH ili negdje drugdje?
3. Otvaranje racuna u inozemstvu je nepotrebno u smislu u kojem vi predlazete. Nije stvar skrivanja novca nego izbjegavanja porezne obveze. Kao drzavljanin HR mogu biti rezident neke druge zemlje. Medjutim (provjereno u ZABI i PBZ) i dalje imam pravo zadrzati racune u HR bankama dizati kredite, primati place na te racune. Ako ikad pitaju, vrlo jednostavan odgovor. Pomorac sam i zivim vani.
4. Cijelo vrijeme govorimo o BIH. Ne mora to biti BIH, moze nesto drugo.
5. Nema potrebe za refreshmentom jer i dalje ostaje potreba prijavljivanja kapetaniji ali samo u svrhu ovjere navigacije. Prilaganjem dokumenta o novom boravistu van HR podaci se vise ne prosljedjuju poreznoj, hzmo i hzzo-u. Znaci brevet se obnavlja legalno. (Provjereno)

Uostalo, sve ovo vec godinama rade nasi sportasi pa cemo i mi.

@NorthSea
1.)Niste ga duzni prijavit to je tocno i ne trebate ga prijavit i konstantno s vrtimo u krug.Ali ad kupite nesto (Stan,poslovni prostor,auto...) Sto ce Vam to ako tu ne boravite??? Onda dolazite na ono pod interesnu sferu.Tu ne boravis a imas stan auto.Sada da ne idemo u ono kupit cu na zenu,mater i slicno jer je cijela poanta OIB-a porijeklo novca,a u konacnici da li si platio porez(je li zena,mater i slicno platila porez na to sta ste Vi zaradili pa kupili na njeno ime)
2.) Nitko ne kaze da ne mozete ali intencija je ne platiti porez nigdi i nikoliko.Ako sta ga voljni platit drugdje onda ne znam o cemu raspravljamo.AKo mislite da cete platit manje pa od dva zla birate manje ok ali do sada o tome nismo diskutirali.Ja idem daleko koliko je zdravstveno i mirovinsko i lipe preko toga necu platit.
3.) Brige banku koji je Vas status u Hrvatskoj.Rezident,nerezident placa stize na racun.Ponovno isti problem Vi niste rezident u Hrvatskoj ali Vam novac stize tu.Malo cudno ne zivite tu ali tu saljete pare a vani zivite od zraka.Opet boraviste s obzirom na interesnu sferu.Primjer clan moje obitelji je strani drzavljanin na privremenom boravku u Hrvatskoj.Ima sve moguce racune devizne i kunske otvorene u nas i sve sto zaradi u Hrvatskoj podlozno je oporezivanju.
4.)Ne mora bit BiH.MOze bit Nizozemska..Kad sam trebao dobit njihov stalni boravak i kad sam ispunio sve uveli su da moram naucit jezik i to je onda otpalo.
5.)Ima potrebe za refreshmentom jer necete stvarati dokaze da ste vise od 30 dana u Hrvatskoj jer ako jeste to Vam se smatra boravistem,a do 30 dana privremenim boravistem.A ako se redovno javljate na kapetaniju ponovno imate interesnu sferu a to je da tu de facto zivite.Ali s obzirom da Vi ovdje ne mislite zivit nego negdje vani onda ne trebate kapetaniju jer ne postoji zakonska odredba kojom bi Vam onemogucili produzenje breveta a Vi ste nerezident.Ovo javljanje u kapetaniju je samo za rezidente.
Ovo sto rade nasi sportasi je malo drugacije.Oni placaju porez u Monacu(Ivanisevic).Tamo ima nekretninu(kosta ne malu svotu novca) i placa porez od nemojte me hvatat za rijec ja mislim oko 1%.S obzirom da se ne vodi da zivi u Hrvatskoj i PLACA porez negdje drugdje mogu mu svirat.Ali mi ovdje ne govorimo o placanju poreza negdje drugdje nego o NE PLACANJU.

@NorthSea
Ali jako je tesko ovdje usaglasit stavove treba ic na buku jedino to prolazi u ovoj drzavi.ALi tesko se ovdje dogovorit oko najbanalnijih stvari a ljudi su indolentni.Ali zamislite da se 500 ili 1000 pomoraca iz SPlita prijavi u Bosni bez obzira na ovo sto sam gore naveo.To bi trebalo imat nekog odjeka.To bi bila vijest.Ali tesko je ovakve akcije izdogovarat.

@NorthSea
1.)Niste ga duzni prijavit to je tocno i ne trebate ga prijavit i konstantno s vrtimo u krug.Ali ad kupite nesto (Stan,poslovni prostor,auto...) Sto ce Vam to ako tu ne boravite??? Onda dolazite na ono pod interesnu sferu.Tu ne boravis a imas stan auto.Sada da ne idemo u ono kupit cu na zenu,mater i slicno jer je cijela poanta OIB-a porijeklo novca,a u konacnici da li si platio porez(je li zena,mater i slicno platila porez na to sta ste Vi zaradili pa kupili na njeno ime)
2.) Nitko ne kaze da ne mozete ali intencija je ne platiti porez nigdi i nikoliko.Ako sta ga voljni platit drugdje onda ne znam o cemu raspravljamo.AKo mislite da cete platit manje pa od dva zla birate manje ok ali do sada o tome nismo diskutirali.Ja idem daleko koliko je zdravstveno i mirovinsko i lipe preko toga necu platit.
3.) Brige banku koji je Vas status u Hrvatskoj.Rezident,nerezident placa stize na racun.Ponovno isti problem Vi niste rezident u Hrvatskoj ali Vam novac stize tu.Malo cudno ne zivite tu ali tu saljete pare a vani zivite od zraka.Opet boraviste s obzirom na interesnu sferu.Primjer clan moje obitelji je strani drzavljanin na privremenom boravku u Hrvatskoj.Ima sve moguce racune devizne i kunske otvorene u nas i sve sto zaradi u Hrvatskoj podlozno je oporezivanju.
4.)Ne mora bit BiH.MOze bit Nizozemska..Kad sam trebao dobit njihov stalni boravak i kad sam ispunio sve uveli su da moram naucit jezik i to je onda otpalo.
5.)Ima potrebe za refreshmentom jer necete stvarati dokaze da ste vise od 30 dana u Hrvatskoj jer ako jeste to Vam se smatra boravistem,a do 30 dana privremenim boravistem.A ako se redovno javljate na kapetaniju ponovno imate interesnu sferu a to je da tu de facto zivite.Ali s obzirom da Vi ovdje ne mislite zivit nego negdje vani onda ne trebate kapetaniju jer ne postoji zakonska odredba kojom bi Vam onemogucili produzenje breveta a Vi ste nerezident.Ovo javljanje u kapetaniju je samo za rezidente.
Ovo sto rade nasi sportasi je malo drugacije.Oni placaju porez u Monacu(Ivanisevic).Tamo ima nekretninu(kosta ne malu svotu novca) i placa porez od nemojte me hvatat za rijec ja mislim oko 1%.S obzirom da se ne vodi da zivi u Hrvatskoj i PLACA porez negdje drugdje mogu mu svirat.Ali mi ovdje ne govorimo o placanju poreza negdje drugdje nego o NE PLACANJU.

Svi ti detalji se daju dovest u red i nacina u svakom slucaju ima. Kad bi drzavne sluzbe posvecivale toliko vremena oko kontrole samo jednog pomorca bilo bi to super jer bi znacilo da imamo uredjenu zemlju. Medjutim realnost je drugacija. Sto se tice odlaska u inozemsvo, sacekajte jos koji mjesec kad par tisuca pomoraca plati porez, pa ce te vidit promjena prebivalista. Imat ce odjeka i bit ce ovo burna godina.

Sto se tice drugih opcija, naravno, postoji ona da se prijavis samo 1 godinu navigacije koliko ti triba da obnovis brevet a ostale godine si nezaposlen a lova stize na strani racun. Druga je da navigajes bez ikakve prijave i onda nakon 5 godina odjedanput "izgubis" matrikulu, zatrazis novu a za brevet ides na refreshment...

Ja cu vam rec iskreno. Kuzim ja da drzava triba nesto naplatiti i od toga zivit. Ja nisam protiv doprinosa za HZZO i HZMO ali jesam protiv poreza. Moj radni ritam mi garanira 183 dana skoro svake godine ali nije fer da uopce o tome raspravljamo. Nije fer placat 45% poreza na dohodak. Zato mi se gadi ova vlada i ova drzava i zato cu iako ne trebam mozda, ucinit sve da im ne dam ni lipe.

Zar im nije dosta bilo da uzmu doprinose i to je to? Nitko se nebi bunia.

Mene zanima ako se sutra prijavin u bosni da li moran dat prijavu za ovu godinu i zna li ko sta je u stvari sa tom prijavom boravka vani ali tocno jer me sad malo zbunija ovi Frenkie,ako je ka sta on kaze ne isplati se zezat sa promjenom

kopka me i zasto mi koji imamo 183 dana moramo prijavit zaradene iznose osim ako nam ne spremaju sta je neko reka porez na sve priko 70000kn zarade ali cekaju da uletimo u sistem pa se ne moremo vise izvuc jer kad ti odrede koliko imas platit i posalju uplatnicu,ne mozes vise nista osim pobic negdi di ne izrucuju ili platit

@NorthSea
Vi ste krenili od ne placanja poreza do platili bi nesto.
Ja kazem ovo NECU platit nista preko mirovinskog i zdravstvenog na ovaj ili onaj nacin.183 dana van Hrvatske na bilo kakav nacin(navigacija,put,odmor,skolovanje)=nerezident i oslobodjen placanja poreza u potpunosti.
Mi smo najbolji hrvatski proizvod izvozimo znanje i rad i donosimo devize.Sami rjesavamo probleme i ne padamo drzavi na teret kad smo nezaposleni.Ne dobivamo nista za uzvrat.Mi bi sebe vise trebali cijenit pa bi nas valjda i drzava vise cijenila.
Izvoznici tipa skverovi(citaj gubitasi) se subvencioniraju a naprave vise gubitka nego prihoda.Razlog vrlo jednostavan to su glasaci i nece ih potirat na ulicu.Ima ih puno.Ali udri po pomorcu jebi im majku,oderi im kozu.Ribar place skupo gorivo daj mu plavi dizel,poljoprivrednik skupo gnojivo,lose rodilo daj im subvencije.Jedino nama qrac.Lako je nama mi smo pomorci.Pa odite Vi vanka napravite 14-15 intekontinentalnih letova,promjena vremenskih zona,odvojenosti od familije,krvavog rada sa svakakvim idiotima pa neka i Vama bude lako.Nije problem.Brevete placamo po zlato,lijecnicke preglede i sve to jer je nama lako.Ma pun mi je stvarno qrac vise ovog razmisljanja.Ma od koga mi to moramo bizat i sakrivat se ka zadnji kriminalci.
@kokolo
sutra se prijavi u Bosni od tog momenta nisi rezident i nemas obvezu prijave poreza za 2009.Ostavljam otvorenom mogucnost d bi trebao prijavit za onaj period prije odjave boravista recimo do 03.02.2009.
Ali procitaj sve ovo gore jer s tim neces nista rijesit druze to ti je moj prijateljski savjet.Odnosno mislit ces da si rjesija.Pa sta sta saslju uplatnice ili je problem prestat radit,ili je problem odselit???

pogledaj upo prijavu,imas 4 stavke za placanje sa razlicitim poreznim procentima,znaci do 40800 kn 15%,od 40800 do 102000 25%(razlika preko 40800),od 102000 do 28560035%(na 183600) i nama najinteresantnija iznad 285600 45%,sto znaci da kad ispunis koliko primas i odbijes ovu mizeriju od pom dodatka,sta ih sprjecava da ti opale porez po jednoj od ovih stopa bez obzira na 183 dana,ako neko to bolje razumi,neka mi objasni

pogledaj upo prijavu,imas 4 stavke za placanje sa razlicitim poreznim procentima,znaci do 40800 kn 15%,od 40800 do 102000 25%(razlika preko 40800),od 102000 do 28560035%(na 183600) i nama najinteresantnija iznad 285600 45%,sto znaci da kad ispunis koliko primas i odbijes ovu mizeriju od pom dodatka,sta ih sprjecava da ti opale porez po jednoj od ovih stopa bez obzira na 183 dana,ako neko to bolje razumi,neka mi objasni

Kokolo, nemojmo bit paranoicni. Ako imas 183 dana nema poreza, takav je zakon. Oni oce znat koliko zaradjujemo pa ce ga mozda opalit dogodine. Sigurno ce bit nekih promjena...
U svakom slucaju...

"..Herceg Bosno srce ponosnooooo...":p

Samo me zanima jeli mogu nac sta da nas zaj.ebu ako i prođen cilu tu proceduru odjave i prijave u bosni ponosnoj,kad iden citat narodne novine i poreznu,mozak mi se zavrti i nista vise ne razumin a i ono sta je pisa ovi Frankie me malo uznemirilo jer sad ne znan jel se isplati sve to radit ako ima caka zajeba

@NorthSea
Vi ste krenili od ne placanja poreza do platili bi nesto.
Ja kazem ovo NECU platit nista preko mirovinskog i zdravstvenog na ovaj ili onaj nacin.183 dana van Hrvatske na bilo kakav nacin(navigacija,put,odmor,skolovanje)=nerezident i oslobodjen placanja poreza u potpunosti.
Mi smo najbolji hrvatski proizvod izvozimo znanje i rad i donosimo devize.Sami rjesavamo probleme i ne padamo drzavi na teret kad smo nezaposleni.Ne dobivamo nista za uzvrat.Mi bi sebe vise trebali cijenit pa bi nas valjda i drzava vise cijenila.
Izvoznici tipa skverovi(citaj gubitasi) se subvencioniraju a naprave vise gubitka nego prihoda.Razlog vrlo jednostavan to su glasaci i nece ih potirat na ulicu.Ima ih puno.Ali udri po pomorcu jebi im majku,oderi im kozu.Ribar place skupo gorivo daj mu plavi dizel,poljoprivrednik skupo gnojivo,lose rodilo daj im subvencije.Jedino nama qrac.Lako je nama mi smo pomorci.Pa odite Vi vanka napravite 14-15 intekontinentalnih letova,promjena vremenskih zona,odvojenosti od familije,krvavog rada sa svakakvim idiotima pa neka i Vama bude lako.Nije problem.Brevete placamo po zlato,lijecnicke preglede i sve to jer je nama lako.Ma pun mi je stvarno qrac vise ovog razmisljanja.Ma od koga mi to moramo bizat i sakrivat se ka zadnji kriminalci.
@kokolo
sutra se prijavi u Bosni od tog momenta nisi rezident i nemas obvezu prijave poreza za 2009.Ostavljam otvorenom mogucnost d bi trebao prijavit za onaj period prije odjave boravista recimo do 03.02.2009.
Ali procitaj sve ovo gore jer s tim neces nista rijesit druze to ti je moj prijateljski savjet.Odnosno mislit ces da si rjesija.Pa sta sta saslju uplatnice ili je problem prestat radit,ili je problem odselit???

Kad ti posalju uplatnicu,mozes se zalit ali opet ces morat platit a onda ce ti jos puknit kamate na kasnjenje pa ti nece ni ostat drugo nego bizat,znas da su ubrzali proceduru naplate i produzili zastaru,ili platit ili bizat

Mislim da sto se tice poreza da nas nece dirat ni u buduce ako budemo imali vise od 183 dana. To je zato jer nije samo za pomorce uvjet 183 dana nego za svakoga. Ali doprinosi za mirovinsko i zdravstveno ce se povecat po osnovi prijavljenog dohodka u 2008 godini. Zasto? Pa zato jer su doprinosi za zdravstveno i mirovinsko u 2008 godini pomorcima u medjunarodnoj plovidbi izracunati na temelju Osnovice osiguranja za pomorce (http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=320) gdje npr. osnovica po kojoj placaju doprinos barba i kapo iznosi 6935kn. Ova cifra je u najmanju ruku smijesno mala i mozete ocekivat da ce se u sljedecoj godini svakome doprinos na mirovinsko i zdravstveno znatno povecat jer cemo svi prijavit mnogo vece osnovice od 6935 kn mjesecno. E ja mislim da upravo u tom grmu lezi zeko i da ce nas tu oderat bez razlike imali mi 183 dana ili ne.

Samo me zanima jeli mogu nac sta da nas zaj.ebu ako i prođen cilu tu proceduru odjave i prijave u bosni ponosnoj,kad iden citat narodne novine i poreznu,mozak mi se zavrti i nista vise ne razumin a i ono sta je pisa ovi Frankie me malo uznemirilo jer sad ne znan jel se isplati sve to radit ako ima caka zajeba

Ma ne mogu ti nista. Teoretski te mogu teretit da ti je interesna sfera (obitelj, stan, ulaganja) u hrvatskoj ali to je tesko dokazivo tj protiv tebe bi se treba vodit sudski postupak, istraga itd. Tu mozes uvik pripazit sta radis i to je to.
U biti cim se odjavis vani, vise nemas nista s poreznom...
Tu opciju nazalost koristit ce velik broj pomoraca a Bosna ce postat pomorska velesila:hihi
Nazalost s pomorskim zakonikom mi hrvatski pomorci sad smo u rangu gradjana Kube i Sjeverne Koreje.

hvala na informaciji,sad me zanima po kojemu kursu cu pisat primanja,rekli su na dan prijave i u kunama,to ce bit poston zadnji dan ali kako izracunat i treba li dat kopije platnih lista jer pola iman potvrdu od firme a pola neman pa cu pisat onu izjavu sta su rekli

Mislim da sto se tice poreza da nas nece dirat ni u buduce ako budemo imali vise od 183 dana. To je zato jer nije samo za pomorce uvjet 183 dana nego za svakoga. Ali doprinosi za mirovinsko i zdravstveno ce se povecat po osnovi prijavljenog dohodka u 2008 godini. Zasto? Pa zato jer su doprinosi za zdravstveno i mirovinsko u 2008 godini pomorcima u medjunarodnoj plovidbi izracunati na temelju Osnovice osiguranja za pomorce (http://www.mirovinsko.hr/default.asp?ID=320) gdje npr. osnovica po kojoj placaju doprinos barba i kapo iznosi 6935kn. Ova cifra je u najmanju ruku smijesno mala i mozete ocekivat da ce se u sljedecoj godini svakome doprinos na mirovinsko i zdravstveno znatno povecat jer cemo svi prijavit mnogo vece osnovice od 6935 kn mjesecno. E ja mislim da upravo u tom grmu lezi zeko i da ce nas tu oderat bez razlike imali mi 183 dana ili ne.

Slazem se s tobom da je to jedna od opcija medjutim oni opet nece gledat nasu osnovicu tj basic wage nego total jer im tako pase. U svakom slucaju, ne pise nam se dobro...btw osnovice za 2009 su vec donesene i nesto su vece -par sto kuna od 2008. Medjutim, nikad ne znas kad ce njima past na pamet sve to lipo prominit...naravno, mi cemo znat kad je kasno...

I sad stavimo na papir. Ja platim doprinose mjesecno cca 2000 eura po toj logici. I idem se narucit za CT. Kad cu doc na red? :rolleyes:

I sta onda ja placam 2000eura???

Da nije tragicno bilo bi smisno...:rolleyes:

Pa ova nasa vlada misli da su Svicarci ili Norvezani u najmanju ruku!

Bolje ne imat nista od njih, al takodjer nista im ne dat! Tako ce i bit, sta se mene tice!

Back