Mail za ministra i vladu

Sla?žem se da je razlika u plaćanju poreza i doprinosa, ali opet mislim da je veći i ozbiljniji problem plaćanje onoga ??to je nemoguće dobiti, nego plaćanje poreza, jer ako udremo odmah na porez, to je kao udar na dr?žavu, a imat će marva puno vi??e argumenata da nas u??utkaju, poznavajuć te smradove lako će okrenit i javno mi??ljenje protiv nas - dva iscenirana priloga na hrt i eto ti "pomoraca lova??a koji izbjegavaju porez koji uz to i ispu??taju najvi??e CO2 u zrak" :p

drugo ??to mislim da triba imat na umu je činjenica da se izdavanja za zdrastveno povećavaju iz godine u godinu, i čini se da taj rast neće ni stat tako skoro. sve ?živo će se plaćat, čak i kad te likar pogleda priko oka!
o mirovinskom neću ni govorit, ??to vi??e ula?že?? ima?? manje! opravdanja će bit smislit tako lagano - "poslovali smo s gubitkom, i sad se slikajte dragi ??tedi??e"

uostalom,za sada se te stavke plaćaju po osnovicama iz Hrvatske plovidbe..koliko će dugo to tako ostati? virujem ne predugo. ili će se te iste osnovice polako, ali sigurno povećavati.

eto, mo?žda sam i zabrazdio s ovim,nemojte zamirit, ali nekako me najvi??e pla??i to zdrastvo i mirovinsko.

@volimmore
da nam je vise ovakvih ka Vi sigurno bi vec od prosle godine placali porez,steta sto nema vise ovakvih altruista

@ Frankie
ne zagovaran ja porez, nego mislim da je logičnije prvo se rije??it većega zla.
uostalom to je samo moje mi??ljenje i kada se bude tribalo istupit sa zahtjevima naravno da ću podr?žati većinu, bez obzira na eventualne razlike, jer samo zajedno smo jači, a nikako da se stvara 5 različitih struja i opcija!

i ne moramo si "vikat" ipak sam jo?? dovoljno mlad :uzdravlje

@ Frankie
pricali smo o tome i mislim da 5% za nas sa 183 dana i ovin sta je sad mirise dobro,bolje od CG jer na to sa povecanin odbitkon na 1800kn po danu daje sasvim bezbrizno disat

Vijesti iz buducnosti...:)

Vijesti iz buducnosti...:)

Hrvatski sabor,
Zagreb. dana 31.12.2009.

Povodom nezadovoljstva gradjana zaposlenih u pomorstvu posebice pomoraca u medjunarodnoj plovidbi i neregularnosti nekih detalja u vazecem pomorskom zakoniku, poreznom zakonu i zakonu o porezu na dohodak Vlada Republike Hrvatske Vlada upucuje izmjene i dopune zakonika u hitnu saborsku proceduru.

Predlazu se izmjene:

Clanak 1.

-Svi pomorci u medjunarodnoj plovidbi koji ostvare 366 dana plovidbe u godini dana oslobadjaju se poreza na dohodak ali su i dalje duzni ispuniti poreznu prijavu na kraju godine.

-Pomorci koji ostvare manje od 366 dana podlijezu placanju poreza prema, unaprijed usaglasenoj, jedinstvenoj poreznoj stopi od 73,20%.

-Vlada i resorno ministarstvo financija uveli su ovu jedinstvenu stopu uzevsi u obzir kompliciranost i rizike pomorskog zanimanja kao i medjudrzavnu solidarnost prema istocnim nacijama ciji pomorci ostvaruju znatno manje prihode.

-Pomorci koji plove u rizicnim podrucjima imaju pravo na olaksicu u iznosu 1%. Takodjer, Vlada ih moli na oprez!

-Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova vec je stupilo u pregovore i potpisalo ugovore s nekim pobunjenickim skupinama u Nigeriji i Somaliji a u svrhu medjunarodne suradnje na izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
U svakom slucaju sada ce nasi pomorci cak i u slucaju otmice biti u stanju podnijeti poreznu prijavu na vrijeme.

-Vlada takodjer predvidja brojne olaksice kao i tax dodatak od 1800-kn po danu. Olaksice za pojedinca iznose 5000-kn a za svako dijete 7500-kn. Olaksice kao i tax dodatak zbrajaju se na poreznu osnovicu te istu uvecavaju za ostvareni iznos. Doprinosi za HZZO i HZMO se vise ne vode kao olaksice vec se ukupni iznos uplacen na doprinose udvostrucuje i uplacuje u 3 stup HZMO. Time je osiguran siguran i kvalitetan mirovinski plan.

-Vlada i resorno ministarstvo financija uveli su i izmjene u proceduri podnosenja porezne prijave kao i nove formulare za prijava cime se znatno olaksava prikupljanje i ispunjavanje dokumentacije u svrhu istog. Sada je broj potrebnih dokumenata minimaliziran na 98 sto znatno olaksava citavu proceduru pomorcima.

-Prilikom dokazivanja godisnjih primanja pomorac u medjunarodnoj plovidbi duzan je ishodovati potvrdu od poslodavca o ukupno isplacenim primanjima te je ovjeriti u javnog biljeznika prevedenu kod sudskog tumaca na glagoljici.

-Vlada i resorno ministarstvo mora i dalje podupiru Lucke kapetanije i sustav prijave pomoraca u svrhu ovjere pomorskog staza. Takodjer, kao dopuna ovom pravilu predlaze se posebna procedura. Posebnom procedurom, osim prijava i odjava kapetaniji svaki pomorac u medjunarodnoj plovidbi nakon iskrcaja s broda prilaze putovnicu u lokalnu postaju MUP-a te takodjer pri svakom ukrcaju podize putovnicu iz postaje MUP-a. Takodjer, pomorci su duzni pri svakom ukrcaju i iskrcaju javiti se carinskoj ispostavi, FINI i dezurnoj veterinarskoj stanici.

-Izmjenjuje se rok prijave na Lucku kapetaniju sa 10 dana na 1 dan. Radi jednostavnosti i smenjenja guzvi i cekanja predlaze se da se pomorcima omoguci da svoje dokumente mogu predati vlastima odmah po povratku u Republiku Hrvatsku, u zracnoj luci ili na granicnom prijelazu, po sistemu "one stop shop".

-Vlada prihvaca primjedbe pomoraca o broju dana provedenih na izobrazbi te se taj broj uvecava sa 15 na 365. Ovim cinom omogucena je neogranicena izobrazba i strucno usavrsavanje.

S obzirom na greske i nelogicnosti u regulaciji prava pomoraca na ostvarivanje prava iz mirovinskog i zdravstvenog osiguranja predlaze se:

Clanak 2.

-Svi pomorci u medjunarodnoj plovidbi duzni su uci u sustav HZZO i HZMO.
Ovim cinom hrvatski pomorci nisu vise gradjani drugog reda te im se izjednacavaju prava s gradjanima zaposlenim na kopnu a njima i njihovim obiteljima pruza se sigurnost, zdravstvena zastita i jedinstveni mirovinski plan.

-Svaki pomorac duzan je vrsiti mjesecne uplate u sustav HZZO u iznosu od 21% place iskazane na ugovoru. Ugovor mora biti ovjeren u javnog biljeznika i preveden na glagoljicu.

-Svaki pomorac duzan je vrsiti mjesecne uplate u sustav HZMO u iznosu od 34% place iskazane na ugovoru. Ugovor mora biti ovjeren u javnog biljeznika i preveden na glagoljicu.

-U slucaju nezposlenosti pomorac je nezaposlen, stoga ne podlijeze gore navedenim uplatama vec je za njih predvidjen posebni paket "nezaposleni" kojim su obje uplate objedinjene u jednu, radi jednostavnosti.

-Pomorac, zaposlen u medjunarodnoj plovidbi, dok je na brodu, ima pravo koristenja svih usluga HZZO-a.

-Pomorac koji je nezaposlen nema pravo na usluge HZZO-a medjutim u slucaju zaposlenja Vlada Republike Hrvatske garantira da ce zdravstveno osiguranje biti pokriveno od strane poslodavca sve do povratka u domovinu.

-Izmjenjuje se starosni limit za ostvarivanje prava iz HZMO-a te je on sada 80 godina. Procijena je Vlade da svjezi morski zrak pogoduje vitalnosti ljudskog organizma te su zbog toga pomorci u boljoj poziciji od zaposlenika na kopnu. Takodjer, redoviti posjeti egzoticnim mjestima kao i konzumacija tropskog voca pogoduju istom.

Prema zahtjevima nekih pomoraca, Vlada je s resornim ministarstvima revidirala i sustav skolovanja u pomorstvu te je on sad u potpunosti doveden i uskladjen na standarde STCW, PFST i M.T. konvencije.

-Predlaze se uvodjenje financijskih paketa u obliku brzih kredita za skolovanje u dogovoru sa HPB. Ovi jedinstveni krediti za studente nude se po povoljnoj kamatnoj stopi od 19% na rok 10-25 godina.
Planira se podijela na 4 paketa: Light, Medium, Heavy i Matematika, ovisno o broju i vrsti kolegija te ovisno ustanovi.

-Predlaze se i opremanje skolskih ustanova i fakulteta EFTPOS uredjajima za placanje jer je Vlada ustanovila da su mnogi pomorci korisnici kartica Amex, Visa, MasterCard, Diners itd.

Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika iz lipnja 2007. godine, svi hrvatski pomorci ukrcani na brodovima u međunarodnoj plovidbi, bez obzira pod kojom zastavom plove, izjednačeni su u svojim pravima i obvezama u odnosu na mirovinsko i zdravstveno osiguranje kao i u odnosu na porezni sustav.

Nakon vi??e desetljeća svim pomorcima i njihovim obiteljima zajamčena je socijalna sigurnost uz izuzetno povoljne porezne olak??ice. Zbog sveobuhvatnosti i dugoročnih pozitivnih učinaka, ove se zakonske novine mogu slobodno nazvati â??socijalnom reformom za pomorceâ??.

Nove izmjene ulaze u proceduru dana 31.12.2009 i stupaju na snagu istog a vrijede retrokativno od datuma uvodjenja izvornog pomorskog zakonika 1.1.2008.

Vlada Republike Hrvatske

-Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova vec je stupilo u pregovore i potpisalo ugovore s nekim pobunjenickim skupinama u Nigeriji i Somaliji a u svrhu medjunarodne suradnje na izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.
U svakom slucaju sada ce nasi pomorci cak i u slucaju otmice biti u stanju podnijeti poreznu prijavu na vrijeme.

Takodjer, pomorci su duzni pri svakom ukrcaju i iskrcaju javiti se carinskoj ispostavi, FINI i dezurnoj veterinarskoj stanici.

-Pomorac, zaposlen u medjunarodnoj plovidbi, dok je na brodu, ima pravo koristenja svih usluga HZZO-a.

-Pomorac koji je nezaposlen nema pravo na usluge HZZO-a medjutim u slucaju zaposlenja Vlada Republike Hrvatske garantira da ce zdravstveno osiguranje biti pokriveno od strane poslodavca sve do povratka u domovinu.

-

:p Ha, ha, ha. North sea Kralju.

ZMAJU,jebes zivot bez zajebancije ali si se dobro pomucija za ovo slozit,tako bi moglo i bit ako ne budemo pazili sta trazimo

Vidi se da je neko dobro (citaj porezno) nacitan i visoko skolski obrazovan.
Hvala od srca kolega, ti si svjetlo na kraju tunela.:D:)

Sretno u sastavljanu zakonika za 2010.:uzdravlje

Novi sam na portalu brojim par dana samo ali odmah vidim dobre i pozitivne stavove.
Puno smo zapasali koliki će biti ulov? Ovo mislim na porez dok u isto vrijeme socijalno i
mirovinsko prolazi bez komentara (znate vic o cigi koji dnevno prolazi granicu par puta sa biciklom). Porez je takav kakav je ne mislim da ćemo ga u budućnosti svi plaćati jer je zakon
donesen ajmo reć u EU duhu (183 dana itd. itd...) Dakle plaćat će ga neki ne SVI.
Ono ??to mene muči je socijalno i mirovinsko kojega plaćamo SVI a ne dobijamo NI? TA.
Ja punu mirovinu ne mogu ostvariti (55 god ?života i 20-tak godina radnog sta?ža)
smatram da su ?životna osiguranja za nas puno povoljnija i jeftinija, a zdravstvena za??tita pa to smo ionako plaćali kod svakog ozbiljnijeg pregleda. A sada plaćam ne??to ??to ne koristim i to ne malo (total 2400 kn cca.)

Volio da mi netko odgovori na osnovu čega mi plaćamo obavezno zdravstveno osiguranje a nemamo stalan radni odnos da ne ponavljam da smo osigurani za vrijeme ukrcaja. I imamo li pravo npr. ići na bolovanje za vrijeme dopusta.

Pozdrav svima

koliko sam uspio senjat na SPH sajtu, prijeti se ustavnom tuzbom!?
u pregovorima sindikat ocito nije dobio nista jer su dogovoreni nastavci pregovora, no tek u ozujku, pa se sad postavlja pitanje da li smo se mi eto pomirili sa donesenim odlukama koje nas brinu?

Slazem se u potpunosti!Treba da nas usporede sa filipincima recimo!sve je teže nać posal za 3rd enginera bez više jer manje više to sad drže upravo filipi,a mi trebamo čekat doma mjesecima!
Moramo se svi skupa ujedinit i napravit nešto konkretno!

Svaka čast na mailu!kod mene je situacija ista kao u admina!
pozdrav care

ma znan da vama novima,i ja san novi,tek 2ipo miseca je tesko sve procitat sta se pisalo ali takli smo sve teme i slozili se,sad triba pocet radit a da van iskreno kazen i mene je straj da nan ne udru doprinose po stvarnoj placi jer onda brale ce bit crnogorac permanent

poreza se relativno lako rjesit a narocito ako nan priznaju ka sta bi tribali 183 dana bilo di vani,ne samo brod

Back