Ovjera plovidbe u Kapetaniji (Izmjene od 01.07.2024.)

tramper

New member
Moram li ići sad krajem godine ovjeriti plovidbu (pečatirati) na Lučku Kapetaniju s obzirom da su tijekom 2024. uvedene promjene u Pravilnik o pomorskim knjižicama?
Plovim na brodu u kategoriji međunarodne plovidbe koji je u stranom managementu, i imam posrednika (hrv.agenciju) koja me uredno prijavljuje i odjavljuje preko CIMIS on-line sustava.

Od 01.07.2024. U Kapetaniji je došlo do promjena u svezi ovjeravanja plovidbe. U mojoj agenciji mi je tada rečeno da nakon iskrcaja ne moram više njima nositi matrikulu jer ju oni više neće nositi na ovjeru u Kapetaniju već da će sve odrađivati on-line preko sustava CIMIS. Ali isto tako su mi rekli da krajem godine odem u Kapetaniju pečatirati sve prethodne plovidbe iz tekuće godine. Ali to je potpuno nepotrebno u mojem slučaju (međunarodna plovidba i prijava/odjava od posrednika).
Primjetno je da agencija nije dobro upoznata sa novim Pravilnikom. I sad svi moji kolege trče i gube vrijeme po Kapetaniji a ustvari im ti pečati uopće nisu potrebni!

Naime, koliko vidim u Narodnim Novinama (izdanje od 23.02.2024.) u Pravilniku o pomorskim i brodarskim knjižicama piše slijedeće:
-stranica 13 (broj NN 21)

Poglavlje II
Ovjera podataka o plovidbenoj službi pomoraca u međunarodnoj plovidbi
ÄŒlanak 51.
Podatak o plovidbenoj službi pomorca ukrcanog na pomorski objekt u međunarodnoj plovidbi, koji je prijavio brodar, kompanija, poslodavac ili posrednik i koji je prijavljen u sustav CIMIS u rokovima propisanim člancima 46. i 48 ovoga Pravilnika smatra se ovjerenim.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po ovome što piše meni uopće nije potrebno odlaziti u Kapetaiju i pečatirati (ovjeravati) plovidbu jer je plovidba prijavljena i odjavljena od strane posrednika (agencije) u sustavu CIMIS i smatra se ovjerenom.

Dali možda netko ima informaciju (iz prve ruke) iz Kapetanije u vezi ovoga?
Hoćete li Vi ići u Kapetaiju i ovjeravati plovidbu?

Koliko sam ja shvatio, na kraju godine se ode do Kapetanije i pecatira sve. Osim ako nije to od kapetanine do kapetanije. Mozda ce nam sljedeca matrikula bit digitalna pa nece bit potrebe ni za to.

Sent from my SM-S926U1 using Tapatalk

U međuvremenu sam postavio ovo pitanje Uredu za ukrcaj/iskrcaj u Kapetaniji Rijeka i odgovorili su mi da mogu doći kod njih i fizički ovjeriti (pečatirati) plovidbu u matrikuli.
Ali nije obvezno! Prema tome zašto gubiti vrijeme kad ti pečati više nisu nužni...

Last edited:
Back