Pitanje za pomorce

A.R.N

New member
Poštovani,

Radim kao diplomirani pravnik u UniCredit banci i imam 27 godina.
Moja želja je rad na brodu, pritom ne mislim na taj posao kao na brzu zaradu ili tome slično, već na pomorstvo mislim kao na profesiju kojom bih se bavio u budućnosti.Konkretno mi je nautika veoma interesantna oblast.Ne bežim ni od jedne vrste posla, nemam nikakvo iskustvo i za početak ću raditi sve, ali bi mi cilj bile oficirske pozicije.

Kakvo je VaÅ¡e iskustvo u vezi sa kursevima u Beogradu ili okolini ?Da li su medunarodno priznati ? Koje kurseve treba zavrÅ¡iti i gde? Koje poslove bih radio ? Da li je i kako je moguć napredak ?

Bilo kakav savet je dobrodosao.

Hvala i
Pozdrav

prije pisanja prvog posta morate se predstavit u rubrici predstavite se inace ce vas post biti izbrisan

Hvala na razumjevanju

Poštovani,

Radim kao diplomirani pravnik u UniCredit banci i imam 27 godina.
Moja želja je rad na brodu, pritom ne mislim na taj posao kao na brzu zaradu ili tome slično, već na pomorstvo mislim kao na profesiju kojom bih se bavio u budućnosti.Konkretno mi je nautika veoma interesantna oblast.Ne bežim ni od jedne vrste posla, nemam nikakvo iskustvo i za početak ću raditi sve, ali bi mi cilj bile oficirske pozicije.

Kakvo je VaÅ¡e iskustvo u vezi sa kursevima u Beogradu ili okolini ?Da li su medunarodno priznati ? Koje kurseve treba zavrÅ¡iti i gde? Koje poslove bih radio ? Da li je i kako je moguć napredak ?

Bilo kakav savet je dobrodosao.

Hvala i
Pozdrav
Znaci ne cveta cvece u tvoje preduzece?Stisli vas sudovi i udruga Efektiva?

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

Zaista se ne radi o novcu, u pitanju je samo ljubav prema moru
i želja za nekim poslom zanimljivijim od kuckanja za tastaturom:D

Zaista se ne radi o novcu, u pitanju je samo ljubav prema moru
i želja za nekim poslom zanimljivijim od kuckanja za tastaturom:D
Verujem da se ne radi o novcu,ali ja ne bih menjao kuckanje na tastaturu za kuckanje rdje na ladju.Kako ono rece nas narod bolje imati malu olovku nego veliki cekic[emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️[emoji106][emoji106][emoji106][emoji106]
Druze @gavro slazes se ti sa ovim mojim?

Poslano sa mog M7 koristeći Tapatalk

27 godina + razdoblje Å¡kolovanja + kadetura (ako uspijeÅ¡ pronać) = 30 i kusur godina.
I onda slijedi nemoguća misija jer za nautičare posla nema a poslodavci često gledaju odakle im dolaze kandidati pa nacije bez pomorske tradicije nemaju puno Å¡ansi.
Sjeverna Europa, grci i talijani još nekako, hrvati slabo i nikako a srbi vrlo, vrlo teško.

A yebo ga ti zemljače, pitaÅ¡ onako alla kao da si s Marsa jutros doletija! Kakve bi poslove radija??! Ima na moru viÅ¡e vrsta poslova i zanimanja nego na kopnu - tako, na to pitanje ti nitko ne može odgovoriti. Å ta se tiče kurseva za brod - odnosno breveta - svi imaju međunarodnu oznaku - STCW + neki broj. Ima i kurseva koji nisu STCW, ali su korisni i preduzeća inzistiraju da ih imaÅ¡.

A nemeÅ¡ niÅ¡ta od toga imati ako ne pođeÅ¡ na brod kao početnik, jer je za sve ozbiljne brevete uvjet prethodna praksa - tj. da si već tuka more.., i tako.

Ako si u Beogradu, onda se javi Svetlani - vidi s njom da li te može ubaciti na MSC - bilo koju poziciju - pa poslije vidi kako i što.

:kafa

Hvala na odgovorima, sve mi znaci :))

Takođe, na nekoliko sajtova sam video STCW kurseve pa ne znam koliko su ti certifikati iz Beograda priznati i kako se uopÅ¡te postaje kadet tj.da li mi ovi kursevi mogu pomoci u tome ?
Evo npr.:

1. Овлашћење o поступцима у случају опасности на броду и основна сигурност на броду; STCW 78/95 Regulation A-VI/1;

2. Овлашћење o мерама сигурности на путничком броду осим РО-РО бродова (Passenger Ship Safety Certificate; RO-RO is not included) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

3. Овлашћење o мерама сигурности на РО-РО путничком броду (RO-RO Passenger Ship Safety Certificate ) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

4. Овлашћење o оспособљености за пружање прве медицинске помоћи. (Medical first aid training) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

5. Овлашћење o оспособљености за вођење медицинске бриге на броду. (Medical care on board ship) STCW 78/95 Regulation A-VI/4-2;

6. Овлашћење o оспособљености за управљање гашењем пожара. (Advanced fire fighting) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

7. Овлашћење о оспособљености за руковање чамцем за спасавање и спасилачким чамцем STCW 78/95 Regulation VI/2-1;

8. Овлашћења о оспособљености за руковање брзим спасилачким чамцима VI/2-2;

9. Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже у машинском одељењу STCW III/4

10. Овлашења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби машине (мазач) III/5

11. Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже STCW II/4

12. Овлашћења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби палубе (кормилар) STCW II/5

13. Посебна обука за бродског официра за сигурносну заштиту брода STCW VI/5;

14. Овлашења о посебној оспособљености – подизање нивоа разумевања сигрности на броду STCW VI/6-1;

15. Овлашења о посебној оспособљености – вршење послова који се односе на сигурност брода STCW VI/6-2;

16. Оспособљавање – опажање и уцртавање радарским уређајем и коришћење ARPA уређаја

17. Оспособљавање – коришћење система за електронско приказивање поморских карата и информација ECDIS

Za ici za kadeta moras imati Basic training, advanced fire fighting, pozeljno je imati jos neke, ovdje ima breveta koji se traze za odredjene brodove tipa RO-RO, ali ako jos nemas ni fakultet jako jako tesko se ukrcat kao kadet, pogledaj u Beogradu pa pogledaj ako te zanima i rad na rijekama...

Hvala na odgovorima, sve mi znaci :))

Takođe, na nekoliko sajtova sam video STCW kurseve pa ne znam koliko su ti certifikati iz Beograda priznati i kako se uopÅ¡te postaje kadet tj.da li mi ovi kursevi mogu pomoci u tome ?
Evo npr.:

1. Овлашћење o поступцима у случају опасности на броду и основна сигурност на броду; STCW 78/95 Regulation A-VI/1;

2. Овлашћење o мерама сигурности на путничком броду осим РО-РО бродова (Passenger Ship Safety Certificate; RO-RO is not included) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

3. Овлашћење o мерама сигурности на РО-РО путничком броду (RO-RO Passenger Ship Safety Certificate ) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

4. Овлашћење o оспособљености за пружање прве медицинске помоћи. (Medical first aid training) STCW 78/95 Regulation A-VI/2;

5. Овлашћење o оспособљености за вођење медицинске бриге на броду. (Medical care on board ship) STCW 78/95 Regulation A-VI/4-2;

6. Овлашћење o оспособљености за управљање гашењем пожара. (Advanced fire fighting) STCW 78/95 Regulation A-VI/3;

7. Овлашћење о оспособљености за руковање чамцем за спасавање и спасилачким чамцем STCW 78/95 Regulation VI/2-1;

8. Овлашћења о оспособљености за руковање брзим спасилачким чамцима VI/2-2;

9. Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже у машинском одељењу STCW III/4

10. Овлашења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби машине (мазач) III/5

11. Овлашћења о оспособљености за члана пловидбене страже STCW II/4

12. Овлашћења о посебној оспособљености за оспособљеног поморца у служби палубе (кормилар) STCW II/5

13. Посебна обука за бродског официра за сигурносну заштиту брода STCW VI/5;

14. Овлашења о посебној оспособљености – подизање нивоа разумевања сигрности на броду STCW VI/6-1;

15. Овлашења о посебној оспособљености – вршење послова који се односе на сигурност брода STCW VI/6-2;

16. Оспособљавање – опажање и уцртавање радарским уређајем и коришћење ARPA уређаја

17. Оспособљавање – коришћење система за електронско приказивање поморских карата и информација ECDIS
@gavro osim tebe, @casper i mene sto mislis koliko ih na ovom forumu zna ovo procitati:hihi:hihi
Spavas li mirno @Dalmos :hihi:hihi:hihi

Gavro pošalji mi neki Svetlanin kontakt mail, tel.bilo šta...

Aaa, ne znam ja njen broj - moraÅ¡ to pitati ovih Å¡ta navigaju na MSC. Vjerovatno i ovi iz Hrvatske ga znadu - a ona je nadležna za ukrcaj Crnogoraca i Srba - bio je čak u Crnoj Gori neki centar za pripremu za ukrcaj na MSC. Nije im valjala Å uvarova Å¡kola pa osnovali taj centar.., ajme!

Imao sam broj, ali pošto mi ne treba izbrisao sam ga davno.

Znam i ja, mozda sam koje slovo zaboravio, pilali nas s cirilicom u osnovnoj do raspada Sfrj, nikad mi to trebalo u zivotu, ni kad sam bio u srbiji. A ovom gore moreplovcu savjetujem da se javi pomorskom fakultetu u kotoru, cg, i tamo pita sto se moze. koliko znam srbi sto navigaju imaju cg papire.

Evo da se javim da znam i ja, uz to ruski pricam [emoji16]

Aj, oćemo li otvoriti temu za ruski - malo po'obÅ¡ćatsja po ruski i tak..,

Btw, i Raul gavari pa ruski.., očenj haraÅ¡o gavari.., Crta Zara to'že!

Mnje jeÅ¡jo nužno učit' eto :uzdravlje

@gavro osim tebe, @casper i mene sto mislis koliko ih na ovom forumu zna ovo procitati:hihi:hihi

A Å¡ta će znati bižuterija - nisu danaÅ¡nje Å¡kole ko' Å¡ta su bile u ono doba - sub Å uvar!

Meni mala od brata doktorirala - a ćirilicu ne zna - zezam je ja i otac njen da je - bijeda stručna!

Otvaraj ako hoces, sto se tice kako ja znam, sam ucim ruski, ima jedna god vec, cirilicu sam od malena znao pa je to bilo najlakse u svemu tome :)

Back