Reforma pomorskog zivota

vmozara

Elec
Pozdrav forumasi,

Trebam savjete i vas doprinos za kreiranje programa za pomorce, koji bi zamjenio postojeci sustav. Taj program ce uc u program jedne stranke na parlametarnim izborima. Prije svega istaknut cu da sam dobio dopustenje za postavit ovu temu, necu spominjat imena kako i zasto, znam samo da je politika strogo zabranjena i neka tako i stoji.

Zato trebam vasa iskustva a najvise zelim cut prijedloge o sljedecem:

Kako ohrabriti ljude da idu na more i olaksati im odlazak
Kako smanjiti beskonacnu birokraciju i hodanja po uredima dok smo na odmoru
Kako imati neko tijelo odgovorno za pomorce a koje ne ucjenjuje clanarinama i podobnoscu, i koje ce bit na strani malog pomorca a ne vlade i birokracije
Kako rijesiti mirovinska i zdravstvena pitanja pomorca
Kako rijesiti porez
Sto sprijecava nase trening centre da budu svjetski priznati
Kako olaksati zaposljavanje pomorca, poneka perspektiva ljudi iz agencija i firmi.
- i sve drugo sto vam padne na pamet samo da to koliko toliko obrazlozite i budete otprilike realni

Znam da dobro argumentirani i kvalitetni prijedlozi traze dosta vremena i truda, ali zamolit cu vas za tu malu zrtvu. Na forumu ima izuzetno upucene ekipe i nadam se da cete pridonijet svojim iskustvom i znanjem. Meni ovo sada ne donosi nista osim ogromnog gubitka vremena i para, jos sam na novom brodu i od jutra do mraka proucavam nacrte i papirologiju i jos se usput s ovim borim.
Necu vam nudit nikakve kompezacije, ali za sve dobre stvari koje udju u program od svoje place izdvojit cu 200kn za humanitarne svrhe prema vasem odabiru. U program mozete uc i svojim imenom i prezimenom ako zelite kredit za to, ali o tome na PP.

Pomozite meni i pomoc cete sebi
Sve i svak je dobrodosao
Srdacan pozdrav iz Brazila
Vlaho :D

Pozdrav Vmozara

Svi znaju koji su na forumu da si se samnom cuja u vezi ovog threada. Ja se ne zelim sakrivat a rekao sam ti da probas jer si ipak s nama dugo godina i aktivni si clan foruma i svi te ''znamo''

Ja sam ti reka necu politiku ode (osim naseg gavre i malo njegovih politicko-humoristikih postova) ali ako ne pisemo o strankama poimenice i ako ce ti kolege pomorci samo odgovorit sta misle da je bolje za buducnost smatram da bi to moglo nam pomoc u neku ruku.

Aj sritno care u pomorskoj a eto i politickoj karijeri :) :uzdravlje

Pisemo se

Vmozara, mislim da tvoja stranka, ili bilo koja druga koja dode na vlast jednostavno prouci sistem neke druge kulturne pomorske drzave kao sto je norveška, francuska, svedska itd...jel mislim da mi necemo sami nista pametno smislit, ili ce bit jedno u teoriji, drugo u praksi. Od svih nacija s kojima sam plovio mislim da su najbolja prava imali francuzi, neznam sad, proslo je dosta vremena od tad. provjerite malo njihov sistem, pa ono sto valja copy paste!

mislim da je sam naziv u qrcu.kakva reforma zivota ? reforma moze recimo biti socijalna ili neka druga,nisam jos cuo za reformu zivota.

Hvala sto ste posli odma u offtopic.

Mislio sam se koji cu naslov stavit a onda sam stavio zivot jer vecinu zivota provedemo na moru, i vecinu zivaca izgubimo u beskonacnim borbama sa birokracijom.

Budite ontopic ili ne pisite nista, molim vas. Htio sam cut vasa misljenja u vezi ovog da vidim sve perspektive i da mi pomogne sastavit nesto smisleno. Hvala

1) mrezno povezivanje svih institucija koje inace obilazimo pjeske kao u 16-tom vijeku. Nacinit aplikaciju (ala net bankarstvo) preko koje se mozemo sami prijavit-odjavit i uploadat attachmente navigacije, ugovora, dana navigacije itd. To ce automatski smanjit broj zaposlene rodbine u birokraciji za jedno 30% a nama ustedit vrijeme-novac-zivce.
2) vecina agencija je od *urca, zaposljavaju samo top four sa svemirskim iskustvom i to uglavnom za middle market kompanije. Tenk ju veri mach
3) Ugledat se na majku indiju, koja zeli povecat udio crnih nogu u svjetskom casnickom poolu sa 7 na 9% izgradnjom i otvaranjem 30% extra sveucilista. Porez na dohodak placaju jedino ako su manje od
183 dana van drzave, nebitno jel navegas ili gulis krtolu u Dubai-u.
4) odgovorno tijelo smo jedno kratko vrijeme imali pa smo ga i popusili zahvaljujuci R'vackom genetskom kodu
5) Pomoc za prvo zaposljavanje- subvencijama djegod navegali asistenti. Recimo pokrivanjem 30% mjesecne kadetske place i izuzecem doprinosa za svo vrijeme "segrtovanja", jer na kraju krajeva, ne radis nego izucavas, pripravnik si. Samim tim ce i strane firme povecat br zaposlenih kadeta iz rvacke kad drzava subvencionira navedenih 30% place. Svima dobro. Firmama postajemo jeftiniji kadeti, drzava ce dobit natrag ulozeno kroz doprinose u buducnosti a mladi kadar krucijalno iskustvo

Last edited:
Ja stvarno nr razumin pomorce i toboz da ce neko nesto pomoc...sve je ovo tipa daj napisi sto te muci a mi cemo za vas napraviti...naravno malo u kampanji srati a onda posli toga ko jebe pomorce lako njima...ovo govorin jer sam i sam bija po kavama sa danas poznatim "politicarima" i sve je bilo... a je? Stvarno?...uzas!...to triba minjat!!!...vidit cu sto mogu napravit.....dan danascuvan te poruke...tako da ostajen pri stajalistu da in hebem mamicu lazljivu!!!!

C.C2, hvala! Nema mi gore nego doc s broda pa u obilazak...

Crta.zara, svoje misljenje o svemu tome mozes ostavit na forum.hr umjesto ovdje. Tnx! Kad sve bude gotovo, pozbrajat cemo i vidit koliko sam ja duzan za obecanje iz prvog posta. Oce li to bit 400 ili 40000 kn, ovisi o tebi!

Evo mene na putu doma. Nesto sam vec napisao sam, C.C2 svih tvojih 5 prijedloga je na ovaj ili onaj nacin uslo, uplatio sam 500kn za lijecenje Mare Maltaric, predlozi gdje cu ostalih 500. Ostatak projekta cu zavrsit sam, naravno ukoliko se sjeti netko necega dobrog prijedlozi su i dalje dobrodosli.

Hvala i pozdrav

Gavro, nisam vidio tvoj post. Kad dodjem doma proucim i vidim sto je (sad sam na aerodromu). Hvala na doprinosu :D

Zato trebam vasa iskustva a najvise zelim cut prijedloge o sljedecem:

Kako ohrabriti ljude da idu na more i olaksati im odlazak
Kako smanjiti beskonacnu birokraciju i hodanja po uredima dok smo na odmoru
Kako imati neko tijelo odgovorno za pomorce a koje ne ucjenjuje clanarinama i podobnoscu, i koje ce bit na strani malog pomorca a ne vlade i birokracije
Kako rijesiti mirovinska i zdravstvena pitanja pomorca
Kako rijesiti porez
Sto sprijecava nase trening centre da budu svjetski priznati
Kako olaksati zaposljavanje pomorca, poneka perspektiva ljudi iz agencija i firmi.
- i sve drugo sto vam padne na pamet samo da to koliko toliko obrazlozite i budete otprilike realni

Kako ohrabriti ljude da idu na more i olaksati im odlazak?

N/A

Kako smanjiti beskonacnu birokraciju i hodanja po uredima dok smo na odmoru?
Napraviti online portal za pomorce na kojem svaki aktivni pomorac dobi svoju lozinku i tamo prijavljuje i odjavljuje svoje dane na brodu. Isti mu automatski racuna sto mora platiti, tj. obračun mirovinskog i zdravstvenog.
Ove kopije svih gluposti sto sada uzimaju su "preverzija", apsolutno nepotrebni, sve "babe" koje rade taj posal su višak.

Izrada breveta se oduvijek radi u zg, kapetanije su samo posrednici koji proslijeđuju vaÅ¡e zahtjeve, a u biti nepotrebni za izradu breveta.
Danas brevete morete izraditi u 10 min u zg ako vam je hitno. U svekom drugom slućaju sami možete poslati brevete u ministarstvo i bit ce Vam napravljeni i vraćeni unutar par dana. Tamo imaju uvid u taj portal te ukoliko niste prijavljivani i odjavljivanji brevet morete ili nemorete dobiti. Vec sad imaju evidenciju, koju bi lako uklopili u taj tzv. portal.

Kako imati neko tijelo odgovorno za pomorce a koje ne ucjenjuje clanarinama i podobnoscu, i koje ce bit na strani malog pomorca a ne vlade i birokracije?

To tijelo imamo, zove VAM SE POMORAC.NET !!! , sve ostale pomorske organizacije/udruge su KURVE!!!

Kako rijesiti mirovinska i zdravstvena pitanja pomorca?

Placanjem.

Kako rijesiti porez?

Ukinuti ga za pomorce.

Sto sprijecava nase trening centre da budu svjetski priznati?

No comment.

Kako olaksati zaposljavanje pomorca, poneka perspektiva ljudi iz agencija i firmi?

Jako jednostavno: hrv agencije trebaju smanjiti svoje zahtjeve/prohtjeve Å¡to se tiće naknade od firmi po pomorcu. Nemore se trazit od firme npr. 200 eura mj za barbu i isto toliko za kadeta ili timunjera. Meni je naprosto smijesno da agencije traze za kadeta bilo kakvu naknadu. Agencije trebaju promjenit takvu "politiku" i prilagoditi se viÅ¡e tržiÅ¡tu.

Kako se rješiti probleme kadeta i asistenata?

1. Promjeniti Pravilnik o izobrazbi pomoraca Članak 38.:
- MMPI mora uvesti da sveučiliÅ¡ta moraju uskladiti svoj program sa STCW-om na način da se svaki student kroj taj program prođe sve tečajeve koji su potrebni za časnika, te pritom dobi iste brevete nakon položenih ispita. Zalili su se sa sveučiliÅ¡ta da im za to fali par sati za određeni program. Endeffect: Time bi svi buduci pomorci usparali po 20-30 tisuca kuna i propalo bi par lihvara sa svojim tzv training centrima.

2. Osloboditi kadete i asistente placanja davanja za mirovinsko i zdravstveno.

Markane.., Isukrsta'mi, svaka ti je na mistu osim ove koju sam izdvojia. Naime treba ovo mirovinsko i zdravstveno shvaćati da to plaća svatko za svoje dobro. Zato ne treba se protiviti ovome. No, onaj tko upravlja s tim fondovima to radi loÅ¡e i nikako.., al' to je drugi par opanaka!

Kolega, drzava subvencionira vjezbenicki staz kroz onaj njihov program nekad 1600kn sad su se malo vise isprsili, od tog kolaca pomorci koji su vjezbenici ne vide nista. Tokalo bi to malo lipse podiliti ipak nisu pomorci građani drugog reda.
Realno pomorac vjezbenik koji ima 200-500 eura placu (to je na vecini firmi koje nisu pod ITF ugovorom) niti more platit ta davanja.

Pomorci i stranke hmmm ne vjerujem u to bas ali ok ideja je pohvalna ako i od nje ne bude nista ali kako vidim vec se nesto i dogodilo sa epomorac stranicom.
Ne znam dali si ti imao ista u vezi sa tima ali izgleda obecavajuce. Kada dobijem brzi net pogledat cu detaljnije sto sve stranica nudi.

Ali moram se sloziti sa Gavrom ovaj prvi prijedlog je u najmanju ruku smjesan..
Za ovo ostalo C.C2 je napisao dobre prijedloge...

Back