Stcw 2010

Protiv Udruge ne da neman nista nego ne bi nikad ni prismrdija ovdi da je tako, dakle upravo suprotno, ali isto fala van lipa sta ste podlili to sta znate sa ostalima. Kad je covik priko foruma pita ovo lito sta ce bit sa brevetima od struje od nove godine spustilo mu je kajlu jer da ima u Hrvatskoj brevet za hr elektricara i da je to to, i to sam Dalmos. Ove ovce su komentar na Bilica koji je popizdija na kolege struje koje boli kurac sta ce bit sa njima, pa san zato to posta, jer nas Rvate opcenito boli kurac prije sisanja, triba san jos stavit i sliku di svako za se travu pase.

Te ovce ce opet glasati za HDZ, a sve sto nekog interesira moze dobit za na to odredjenom mistu, UPH postoji 2 1/2 godine, a mene jucer na faxu pitaju, jel UPH ogranak SPH, sto na to rec?, dakle, upravo kad ti i ostali ne budete ovce, onda cu se osobno potruditi da vam svima bude bolje (a i sad se trudim al velika vecina vas to ne shvata) i osobno cu ........ Kosor na Markovom trgu, al prika, tribas mi u UPH, ti i ostalih 30 000 pomoraca, jer bez vas sam zelatina i na malo vitra se ljuljam :uzdravlje

Last edited by a moderator:
Protiv Udruge ne da neman nista nego ne bi nikad ni prismrdija ovdi da je tako, dakle upravo suprotno, ali isto fala van lipa sta ste podlili to sta znate sa ostalima. Kad je covik priko foruma pita ovo lito sta ce bit sa brevetima od struje od nove godine spustilo mu je kajlu jer da ima u Hrvatskoj brevet za hr elektricara i da je to to, i to sam Dalmos. Ove ovce su komentar na Bilica koji je popizdija na kolege struje koje boli kurac sta ce bit sa njima, pa san zato to posta, jer nas Rvate opcenito boli kurac prije sisanja, triba san jos stavit i sliku di svako za se travu pase.

Prema ovome nesigurni su samo oni koji su tek sada postali struje a s obzirom da je tu 90% balavurdije koja ne zna ko im glavu nosa i zaokupljeni su pokazivanjem svoga novoga skutera ispred Prerade ne treba se ni čuditi tome ??to nikoga nije briga.

Stari struje će bez problema dobiti brevet ( ukoliko je istina ovo u zadnjih 36 mjeseci ). Ovi s vi??om će isto nakon kadeture dobiti brevet. A ovi koji su u rupi nek' i ostanu u rupi. Po??to računam da se ovo neće promjeniti jo?? bar godinu dana imam vremena da skupim preostalu navigaciju. Tako da dolazimo opet do onoga starhrvatskog - Svak za se travu pase. Ko da je kraljica Jelena luda bila..

Pratim temu od početka i vi??e mi ni??ta nije jasno!
Imam jedan primjer pa mi molio da neko upućen odgovori.

Recimo da 01.10.2011. odem na brod kao asistent električara.
Na brodu budem 6 mjeseci i vratim se doma 01.04.2012.
Odem do lučke kapetanije sa ciljem podizanja breveta brodskog električara i ??ta onda mogu očekivat od njih?
Da li će mi odobrit brevet ili ne??to drugo, treće,...??

Je li mi mo?že neko precizno odgovorit, sa obzirom da se spremaju te promjene!?

POzdrav svima

Evo samo zakljucak za danasnjeg sastanka u Zadru a na temu STCW

Dakle predstavnici UPH koji su bili su nam napisali

Evo dio maila

Kako je sada aktuelno po forumu,a i na??im mailovima o najnovijoj STCW konvenciji,mogu samo citirati Babića;"učinit ćemo sve da pojednostavimo implementaciju najnovijih promjena koje nam predstoje i na čemu se intezivno radi,da olak??amo na??im pomorcima ??to je vi??e moguće".Tu je spomenuo da će se maksimalno poku??ati izbjeći,a da bude u okviru zahtjeva konvencije izdavanje tj zahtjevi za novim brevetima.
To je jedino vridno isticanja sa ovog svečanog skupa.Za one koji nisu upućeni samo da pripomenem da ovo nije nikakav sastanak di bi se moglo raspravljati ili postavljati pitanja.

Lip pozdrav

Pratim temu od početka i vi??e mi ni??ta nije jasno!
Imam jedan primjer pa mi molio da neko upućen odgovori.

Recimo da 01.10.2011. odem na brod kao asistent električara.
Na brodu budem 6 mjeseci i vratim se doma 01.04.2012.
Odem do lučke kapetanije sa ciljem podizanja breveta brodskog električara i ??ta onda mogu očekivat od njih?
Da li će mi odobrit brevet ili ne??to drugo, treće,...??

Je li mi mo?že neko precizno odgovorit, sa obzirom da se spremaju te promjene!?

taj ti brevet ni ne treba jos uvijek da bi navegavo kao elektricar na brodu ... brevet je po HR normama a ne po STCW ... pomaze ali nije compulsory document ... podji ti na brod a dok se vratis bit ce i kristalnija situacija s ovim novim amandmanima

Mene su jedino dok san bija na nasim firmama pitali za taj brevet. S time da jedino na nasim firmama postoji razlika izmedu elektricar i elektronicar.
Otkad san na stranca vise me niko nije pita na brodu za brevet a kamo li jesi li elektricar ili elektronicar. Na kraju mi dode zaj sta san par godina izgubija na visoj a moga san nakon srednje odma na brod i lagano skupljat iskustvo.
Mozda je dobro da se neke stvari napokon za nas struje urede. Trenutno moze bit ETO i autoelektricar i magistar elektronike. Ma da znam jednog magistra sta navigaje ka ETO a nezna ni instrument drzat u ruci. :udriglavom

Prema ovome nesigurni su samo oni koji su tek sada postali struje a s obzirom da je tu 90% balavurdije koja ne zna ko im glavu nosa i zaokupljeni su pokazivanjem svoga novoga skutera ispred Prerade ne treba se ni čuditi tome ??to nikoga nije briga.

Stari struje će bez problema dobiti brevet ( ukoliko je istina ovo u zadnjih 36 mjeseci ). Ovi s vi??om će isto nakon kadeture dobiti brevet. A ovi koji su u rupi nek' i ostanu u rupi. Po??to računam da se ovo neće promjeniti jo?? bar godinu dana imam vremena da skupim preostalu navigaciju. Tako da dolazimo opet do onoga starhrvatskog - Svak za se travu pase. Ko da je kraljica Jelena luda bila..

Sve je receno sa ovim sta je @bilich napisa.

Pozdrav

Mene su jedino dok san bija na nasim firmama pitali za taj brevet. S time da jedino na nasim firmama postoji razlika izmedu elektricar i elektronicar.
Otkad san na stranca vise me niko nije pita na brodu za brevet a kamo li jesi li elektricar ili elektronicar. Na kraju mi dode zaj sta san par godina izgubija na visoj a moga san nakon srednje odma na brod i lagano skupljat iskustvo.
Mozda je dobro da se neke stvari napokon za nas struje urede. Trenutno moze bit ETO i autoelektricar i magistar elektronike. Ma da znam jednog magistra sta navigaje ka ETO a nezna ni instrument drzat u ruci. :udriglavom

isto kao i sad za strojare i nauticare ... nije bitno da li je neko zavrsio visoku, visu ili srednju ... svi ce na kraju moci polagati za kapa ili barbu ... pitanje je samo koji put ce odabrati za konacan cilj u karijeri ... i ja nakon dugogodisnjeg iskustva rada na brodovima s multinacionalnom posadom u potpunosti se slazem s tim ...

i ja mislim da je dobro da se uvede po STCW-u neki brevet jer i ja sam navegavo samo s temeljnom sigurnosti od 1999 ... tu i tamo znalo se dogoditi da je neko bio skeptican u moju strucnost kad bi se pojavio na brodu samo s tim papirom, matrikulom i faxom ugovora da sam ja novi el/eng ... ponajvise zbog mojih godina u to vrijeme, ali i zbog nedostatka breveta koji u to vrijeme nije ni postojao u HR ... zato je bolje imati uredan papir po STCW-u za sve sadasnje i buduce pomorce ...

da je srece, patriote, taj magistar elektrotehnike ne bi ni navegavo nego bi radio za pristojnu placu ovdje u HR i imao sredjen zivot ...

kad smo vec kod breveta,more li se sta napravit da budu bar A5,iako bi i pola bilo dosta,jebu nas sa ovin A4 formatom vec godinama bez razloga
kad vidin australia/new zealand brevet,slabo mi dojde

kad smo vec kod breveta,more li se sta napravit da budu bar A5,iako bi i pola bilo dosta,jebu nas sa ovin A4 formatom vec godinama bez razloga
kad vidin australia/new zealand brevet,slabo mi dojde

o tome je besmisleno raspravljati ovdje ... format breveta odredjuje MMPI i u ovakvom obliku je od 01.01.1999. ...

isto kao i sad za strojare i nauticare ... nije bitno da li je neko zavrsio visoku, visu ili srednju ... svi ce na kraju moci polagati za kapa ili barbu ... pitanje je samo koji put ce odabrati za konacan cilj u karijeri ... i ja nakon dugogodisnjeg iskustva rada na brodovima s multinacionalnom posadom u potpunosti se slazem s tim ...

To stoji, medjutim ako je u dominantnom broju slucajeva samo jedan struja na brodu, hoce li onda kompanije radije ukrcavati ETO-a od ETR-a i kolike ce biti zakonske razlike u njihovim ovlastenjima.... takodjer mi iskreno nije jasno koje ce kompanije krcati na ETR asistenturu, iako ispada da ce postojati i dalje opcija sticanja breveta bez asistenture, kroz odradjenu ovjerenu plovidbenu sluzbu. Sada ispada da je pozitivno utoliko sto se to podrucje regulira i unificira, a cini se da je negativna strana prvenstveno za KV i SSS sta ce im vjerojatno biti teze doci do zeljene sluzbe na brodu.

Last edited:
Sada ispada da je pozitivno utoliko sto se to podrucje regulira i unificira, a cini se da je negativna strana prvenstveno za KV i SSS sta ce im vjerojatno biti teze doci do zeljene sluzbe na brodu.

Neznan koliko ce bas bit teze nekome sa KV ili SSS nego nekome sa fakultetom. Nije bas da su lagani elektro fakulteti. Kad bolje pogledas ako ides nakon srednje odma na brod i odradis asistenturu za ETR i odradis par ugovora i na kraju polozis sta bude tribalo za ETO, ti vec nakon 3-4 godine mozes navigavat ka ETO. A ovi ostali sta su nakon srednje isli na neki od fakulteta, triba im minimum 4 godine za bit bacalarius. Posli toga asistentura tek nakon 5-6 godina (od zavrsetka srednje) dobijes brevet ETO-a. Sa time da je ovaj sta je nakon srednje isa na brod vec u prednosti jer ima nekog iskustva na brodu te ce lakse i doc do posla.

Ovo znam cisto iz svog primjera jer 2 godine vise san zavrsija u 5ipo godina a najsmisnije od svega sta san bija drugi iz svoje generacije sta je diplomira :udriglavom
Zato san vec prije i reka da mi je u neku ruku zaj sta san uopce isa na visu jer mi trenutno to ne znaci nista.

Pozdrav

Neznan koliko ce bas bit teze nekome sa KV ili SSS nego nekome sa fakultetom. Nije bas da su lagani elektro fakulteti. Kad bolje pogledas ako ides nakon srednje odma na brod i odradis asistenturu za ETR i odradis par ugovora i na kraju polozis sta bude tribalo za ETO, ti vec nakon 3-4 godine mozes navigavat ka ETO. A ovi ostali sta su nakon srednje isli na neki od fakulteta, triba im minimum 4 godine za bit bacalarius. Posli toga asistentura tek nakon 5-6 godina (od zavrsetka srednje) dobijes brevet ETO-a. Sa time da je ovaj sta je nakon srednje isa na brod vec u prednosti jer ima nekog iskustva na brodu te ce lakse i doc do posla.

Ovo znam cisto iz svog primjera jer 2 godine vise san zavrsija u 5ipo godina a najsmisnije od svega sta san bija drugi iz svoje generacije sta je diplomira :udriglavom
Zato san vec prije i reka da mi je u neku ruku zaj sta san uopce isa na visu jer mi trenutno to ne znaci nista.

Pozdrav

i sve stoji, mozda bi se dalo diskutirat o samim brojkama jesu li vece ili manje, ali nije ni bitno... vremenski period promatran cisto matematicki je ponesto povoljniji srednjoj skoli, ali ostaje pitanje ko ce se to uopce uspit ukrcat ka ETR i koliko ce ti ljudi uopce bit motivirani da uopce rade taj posa (ako ga dobiju) toliko dugo da konacno postanu ETO-ovi. Sa te strane gledano srednja skola gubi dosta u odnosu na ono sto je uvjetno receno imala. Mislim da nije bila slucajna ranije navedena usporedba autoelektricara (sto je vjerojatno najgora elektro struka s kojom se ide raditi struju na brodu) sa dipl.ing-om elektrotehnike. Na kraju je kao i u svemu vezanom za brod bitno samo kako i sto tko zna odraditi, ali je mozda i dobro da su se odredili standardi za tu sluzbu na brodu. Nije moje podrucje i nisam osobno po tom pitanju nicim zainteresiran kao za npr. neke druge stvari oko nadopuna konvencije, ali eto, u zaista najboljoj namjeri napisem stvari koje uocim. Zivili!

Last edited:
Samo da izvjestim da je UPH počela raditi na slu?žbenom prijedlogu za ETO / ETR brevet.

Molim sve struje da se uključe u UPH i sudjeluju u izradi prijedloga. Da ne bi bilo kasnije ja popi??an se noćima budim :kafa

Samo da izvjestim da je UPH počela raditi na slu?žbenom prijedlogu za ETO / ETR brevet.

Molim sve struje da se uključe u UPH i sudjeluju u izradi prijedloga. Da ne bi bilo kasnije ja popi??an se noćima budim :kafa

Svaka cast, samo naprijed!

Bravo, ja ću se samo slo?žit sa svime ovdje. Mislim da ovdje ljudi razmi??ljaju za dobrobit svih struja koji to jesu i koji će tek postati. Neznam ??ta bih predlo?žio i kako bih mogao pomoći. Po??to se radi i o mom poslu,mojoj karijeri,budućnosti i familiji. Potrudit ću se da pomognem na bilo koji način:uzdravlje

a di bi raspravljali po tvome

raspravljat mozes na forumu ... niko ne brani ... ali da bi se nesto promijenilo u korist tvojih prijedloga, sumnjam ... breveti formata slicnog A5 su se izdavali do 1999 ... i bez slike ih je bilo

Last edited:
Back