Otkazi i redundancy proces zbog niske cijene nafte

to sta svjetska broj 1 industrija propada izgleda nikog nije briga pa je evo stanje sa slike postalo realnost.
Da je skinuti place sportasima bila bi panika diljems vita a ovako sta je skoro pola milijuna ljudi dobilo otkaz u offshore sektoru nikoga nije briga niti malo nego im je drago da se malo offshoreovac pita koliko je rucak i slicno. :udriglavom

Bidno more ko te pisa.
Malo previse dramatiziras, potraznja za naftom nece prestat, derivati ce se barem za nasih zivota i dalje trosit. Pomorstvo nije samo offshore sektor, to je samo jedan postotak pomorskog posla. Druga stvar, sta mi vec ide na jetru po cilom forumu, o kakvom pitanju oce li bit sta za rucak pricamo? Neko kome je day rate sa 600$ pa na 350$ nece zubaca u restoranu, nego mijesano meso? Seniori koji su vec duze u poslu nece imat platit za ratu struje ako placa ili dvi ne dodje? Oni koji kratko navigaju su shebani svakako ako ostanu bez posla.
Osim toga offshora postoji prilican niz brodova pomorske industrije, uvjeren sam da nitko od starije i iskusnije ekipe ne moze biti nezaposlen duze vrime ako trazi posa? Na ovom forumu postoje ljudi (kontam da je to vecina) koji rade i na priobalnim sesulama, bulkovima, svakakvim olupinama i za puno manje novce, gore ugovore, neljudske uvjete...posade sa smijesnim placama, koji krpe kraj sa krajem, a svi su oni pomorci, odvojeni od kuce, i isto se valjaju u limenci za puno manje novce. Da ne spominjem ekipu doma koja radi za 2500-3000kn. Kako oni zive, i sta kada ostanu bez posla? Malo licemjerno prema svima ovima, zar ne?

Sent from my 6039Y using Tapatalk

U potpunosti se slažem s napisanim. Kriza je pogodila offshore ali druge grane pomorske industrije joÅ¡ uvijek dobro funkcioniraju. Plaće koje su se davale u offshoru su bile kao balon koji je rastao dok nije eksplodira i napravio sranje kao financijska kriza 2008-e godine. Znaći ljudi koji su u offshoru će ili ić na manje plaćene poslove u drugim granama industrije ili će čekat da se offshore oporavi, iako čisto sumnjam da će se vratit u prijaÅ¡nje stanje u skoroj budučnosti. Najgore će bit pogodjeni ljudi koji su bili u offshoreu kao niža radna snaga jer oni se nemaju na Å¡to vratit tj njihove poslove na brodovima obavljaju nacije koje rade po ITF minimumu pa se to naÅ¡im ljudima na isplati.

Malo previse dramatiziras, potraznja za naftom nece prestat, derivati ce se barem za nasih zivota i dalje trosit. Pomorstvo nije samo offshore sektor, to je samo jedan postotak pomorskog posla. Druga stvar, sta mi vec ide na jetru po cilom forumu, o kakvom pitanju oce li bit sta za rucak pricamo? Neko kome je day rate sa 600$ pa na 350$ nece zubaca u restoranu, nego mijesano meso? Seniori koji su vec duze u poslu nece imat platit za ratu struje ako placa ili dvi ne dodje? Oni koji kratko navigaju su shebani svakako ako ostanu bez posla.
Osim toga offshora postoji prilican niz brodova pomorske industrije, uvjeren sam da nitko od starije i iskusnije ekipe ne moze biti nezaposlen duze vrime ako trazi posa? Na ovom forumu postoje ljudi (kontam da je to vecina) koji rade i na priobalnim sesulama, bulkovima, svakakvim olupinama i za puno manje novce, gore ugovore, neljudske uvjete...posade sa smijesnim placama, koji krpe kraj sa krajem, a svi su oni pomorci, odvojeni od kuce, i isto se valjaju u limenci za puno manje novce. Da ne spominjem ekipu doma koja radi za 2500-3000kn. Kako oni zive, i sta kada ostanu bez posla? Malo licemjerno prema svima ovima, zar ne?

Nisam nista dramatizirao nego sam rekao da je takvo stanje bilo u drugim granama poslovanja da bi se drugacije pisalo. Slazem se da se uvik moze naci posao u drugoj pomorskoj industriji ali kad kazem offshore ne mislim samo na drill. Jer ljudi na ERRV ili PSV brodovima i nemaju nesto vece place nego ljudi na tankerima ili na cruise industriji. Tako da su trenutno ljudi koji su radili na OSV ostali doma i nemaju poslove a ljudi na drill brodovima su ok i kad im skinu 50-60% placu jer si u pravu imali su/smo i prenapuhane place na drill shipovima.

Nebi bas reka da su place po ERRV, PSV, AHTS, itd...iste kao prosjek u ovome poslu, barem ne prije ove krize. Zivot ide dalje, drago mi je zbog onih koji su profitirali na tome, bilo bi mi jos draze da je i drugima bilo tako, ali sta je tu je...ko zna sta ce sutra donijet. Ovo cmoljenje o placama je prakticki ruganje prema kolegama sta navigaju na drugim tipama brodova za dvostruko ili trostruko manje place u istom ranku, sa puno duzim ugovorima...ne zato jer se to svima svidja, nego su bili takve srice da ih tako dopadne. Ja ne smatram njihov zaradjeni dolar i dan proveden na brodu manje vridnim, dapace. A opet cili forum ne bruji o tome.

Drill sektor je najvise ispusio, i offshore brodovi oko njih. kad sam ja poceo navigat barel je isto bio oko 30 dolara, tako da je po meni bilo pitanje vremena kad ce to past. Mozda se to opet pomalo oporavi, ali mislim da u drillingu nece vise nitko davat tolke place, pogotovo na psv, ahts i tim brodovima. nije to nikom drago jer mozda i na tankerima padnu place.

Offshore sector ce se sigurno oporaviti i sve ce se vratiti u normalu samo ce to potrajati.
Kada se market oporavi i pokrene, firme koje zele top kadar ce izaci na market sa top placama, dok ce druge iskoristiti podatak da je masu ljudi ostalo bez posla i da mogu naci ljude bez problema.
Tako je bilo i prije, bila je ogromna razlika u placama ovisno od firme do firme, pa je u jednom trenutku vecina firmi vise manje place izjednacila.U vecini slucajeva bonus je bio stavka koja je cinila razliku na pojedinim firmama.
Tvrditi da place nikada vise nece biti iste je malo pesimisticno i zlobno.Nedavno sam naletio na jedan oglas za posao gdje se na DSV nudi 2nd Eng day rate od 200-njak dolara.Znaci dosli smo na izjednacenje placa DSV i npr Container brodova sto je totalno neralno.
Dok sam radio na DSV 2008 god jednom AB-u se nudila takva placa.Place otisle iz jednog eksrtema u drugi, sa jako visokih na jako niske.
Misljenja sam da ce se place u offshore industriji vratiti na staro samo ce biti potrebno nekoliko godina dok se sve to izjednaci.
Treba se solidalizirati sa deckima koji su izgubili posao te trebaju nekako prezivjeti ovu krizu za koju nitko ne zna koliko ce jos trajat.
Jedan oficir stroja ili palube bi se lako mogao snaci i naci posao na drugim vrstama brodova, dok ce to ipak biti malo teze jednom Crane Op, AB-u, Bousnu, Roustaboutu i sl.

Za stvarni prikaz stanja dovoljno je vidjeti poluprazne avione iz Luande za europu i obrnuto. Dok je slika do prije godinu dana bila posve drugacija. A usporedjivat offshore posao sa nekim drugim granama pomorstva nema veze s zdravom pameti.

@top_st pretpostavljam da nisi bio u offshoru s obzirom na postove.

Sent from my iPhone using Tapatalk

To je samo koliko se kome posreci i dali ima tanker familiarizaciju a ona nije ni skupa ...

Isao bi sigurno 2 ranka dolje ako bi uopce uzeli bez tanker iskustva mada je to po meni bolesno isto kao sto su do ove recesije sa vlcc trazili off shore iskustvo ..... mislim pizdarije žive.

Po tome ekipa koja je nazalost dobila otkaz može ici samo na onu vrstu broda na kojoj je navigala prije off shora.

Ovo je cudo zivo jer ja znam kolegu koji je prosle godine ulozio puste novce za te hebene papire koji su trebali za off shore pa sada kita mame janje.

Previse se sranja izdogadjalo u zadnjih godinu-dvi i danas doslovno sritan moze biti onaj tko posao ima.....

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

Stvar je u tome sto svi traze iskustvo na lng, lpg, vlcc. I tu prica na zalost zavrsava. Bolje firme trazu i advanced oil (gas) operation brevet, kojeg ne mozes polozit bez iskustva na toj vrsti broda-tereta. Ukratko, vrte te u krug. Plus na to dodaj i age limit za rankove..
Posao ko posao, za entry level rankove nije znanstvena fantastika, ako ga firma ili zaposlenici ne nacine takvim.

Razuman post kolega. Kada su place+benefiti rasli, mjenjalo se firme za vise USD, svi smo mislili da je to ok, nitko nije pitao koliko je taj balon zapravo održiv i koliko će se napuhavati prije nego pukne. Trebalo je biti mudar i ocekivati najgore (ne kupovati BMW i bayliner na dugi rok) jer svaka industrija ima svoje bolje i losije cikluse, trebalo je biti mudar i pripremati se za usporavanje. Mi iz ovog djela Europe smo u velikom broju u drilling uletili na krilima booma, ja sam pokupio dobrih 8 godina i dok je trajalo, trajalo. Znam drillere i subsea ekipu koja je samnom doÅ¡la u drilling, nakon 5 godina od vodinstalatera u Aberdeenu postala senior crew i ako nije bilo mjesta u business class bili su ogorčeni kao razmaženi rock stars. Sada će biti sretni ako lete Economy.

Cijena barrela če ići gore, stanje će se definitivno popraviti, ali pitanje kada ce opet biti kao u periodu 2010-2015. Okrenute se oko sebe pa pogledajte npr koliko je expata na heliportu u Macae za razliku od 2008, usporedite br DPO certifikata 2008 i 2016 i sve će vam biti jasno.
Nas core business je ipak pomorstvo i brodova će uvijek biti. Raditi će se za manje, bez business class travela ali će se raditi.
Toliko od mene, nije mi želja polemizirati niti ulaziti u rasprave.

Razuman post kolega. Kada su place+benefiti rasli, mjenjalo se firme za vise USD, svi smo mislili da je to ok, nitko nije pitao koliko je taj balon zapravo održiv i koliko će se napuhavati prije nego pukne. Trebalo je biti mudar i ocekivati najgore (ne kupovati BMW i bayliner na dugi rok) jer svaka industrija ima svoje bolje i losije cikluse, trebalo je biti mudar i pripremati se za usporavanje. Mi iz ovog djela Europe smo u velikom broju u drilling uletili na krilima booma, ja sam pokupio dobrih 8 godina i dok je trajalo, trajalo. Znam drillere i subsea ekipu koja je samnom doÅ¡la u drilling, nakon 5 godina od vodinstalatera u Aberdeenu postala senior crew i ako nije bilo mjesta u business class bili su ogorčeni kao razmaženi rock stars. Sada će biti sretni ako lete Economy.

Cijena barrela če ići gore, stanje će se definitivno popraviti, ali pitanje kada ce opet biti kao u periodu 2010-2015. Okrenute se oko sebe pa pogledajte npr koliko je expata na heliportu u Macae za razliku od 2008, usporedite br DPO certifikata 2008 i 2016 i sve će vam biti jasno.
Nas core business je ipak pomorstvo i brodova će uvijek biti. Raditi će se za manje, bez business class travela ali će se raditi.
Toliko od mene, nije mi želja polemizirati niti ulaziti u rasprave.

Bravo jako dobar post. Slazem se u potpunosti. I sam sam u drilling uletio i evo 5 godina sam i jos uvik skupljam ''slag s torte'' i mogu erci da u tih 5 godina sam zaradio kao 10-15 u normalnom shippingu. Znao sam i svima govorio da ovo nemoze trajat i ove dane sam docekao sasvim miran jer kako ste i rekli kolega uvijek ima mista u pomorstvu za naci posao ako ste pomorac a ne kako ste i sami rekli ovi Skoti koji su prije par godina bili vodoinstalateri a danas zaraduju 250-300K godisnje.
Ja da ponovo mogu sve bi isto napravia jer u 5 godina se moglo osigurat zivot a eto ne kazem da je prelomna odluka ali u tih 5 godina auto nisam minjao. Stacu kad mi nije drago Bosansko Motorno Vozilo :) :p

Offshore sector ce se sigurno oporaviti i sve ce se vratiti u normalu samo ce to potrajati.
Kada se market oporavi i pokrene, firme koje zele top kadar ce izaci na market sa top placama, dok ce druge iskoristiti podatak da je masu ljudi ostalo bez posla i da mogu naci ljude bez problema.
Tako je bilo i prije, bila je ogromna razlika u placama ovisno od firme do firme, pa je u jednom trenutku vecina firmi vise manje place izjednacila.U vecini slucajeva bonus je bio stavka koja je cinila razliku na pojedinim firmama.
Tvrditi da place nikada vise nece biti iste je malo pesimisticno i zlobno.Nedavno sam naletio na jedan oglas za posao gdje se na DSV nudi 2nd Eng day rate od 200-njak dolara.Znaci dosli smo na izjednacenje placa DSV i npr Container brodova sto je totalno neralno.
Dok sam radio na DSV 2008 god jednom AB-u se nudila takva placa.Place otisle iz jednog eksrtema u drugi, sa jako visokih na jako niske.
Misljenja sam da ce se place u offshore industriji vratiti na staro samo ce biti potrebno nekoliko godina dok se sve to izjednaci.
Treba se solidalizirati sa deckima koji su izgubili posao te trebaju nekako prezivjeti ovu krizu za koju nitko ne zna koliko ce jos trajat.
Jedan oficir stroja ili palube bi se lako mogao snaci i naci posao na drugim vrstama brodova, dok ce to ipak biti malo teze jednom Crane Op, AB-u, Bousnu, Roustaboutu i sl.
Tocno tako-doda bi da se uvik otvaraju neke nove firme koje zele kadar pa i one daju top place kao i sto si spomenuo sto zele top kadar.

Poslano sa mog SM-G355HN koristeći Tapatalk

Tocno tako-doda bi da se uvik otvaraju neke nove firme koje zele kadar pa i one daju top place kao i sto si spomenuo sto zele top kadar.

@ante a tako je to danas..ja san sara pa fala bogu nisan ogranicen na offshore.

Ocean rig je pao na pola flote. Apolo, olympia, Leiv erikkson, Erik Raude su izgubili ugovor, prica se sa ce i Mylos ubrzo najkasnije u 8 misec sta znaci pola flote off. Novogradnje su u Koreji i kao izace....

5 ostalih brodova jos uvik radi ali do kad pitanje je

Sent from my iPhone using Tapatalk www.pomorac.net

Drilling je na dnu nikad videnom. Kazu stariji ljudi samnom na brodu koji su vec 35-40 godin po platformama da je ovo doslovno nemoguce bilo zamislit a kamoli dozivit. Sve u svemu jucer pricao s jednim crew mgr za bulk carrier sta bi azara mozda radila crewing jer im
Izlazi 6 brodova do kraja godine i kaze da je kriza u svitu bulkcarriera i da su odgodene novogradnje. Tako da je lagano zagrizla i u toj bransi.

Sent from my iPhone using Tapatalk www.pomorac.net

Back